HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Björn hoppas bli omvald på nytt

Östergötland För 15 år sedan besökte Björn Johansson ett av Hyresgästföreningens möten. Då hade han aldrig kunnat ana att det på sikt skulle leda till både jobb och kärlek.
Foto: Mikael Grahn
I vår hoppas Björn Johansson på att bli omvald som regionordförande i Hyresgästföreningen. "Jag skulle gärna vilja sitta ytterligare två mandatperioder som regionordförande innan jag går i pension."

– Vi åker hem till min särbo, säger Björn när jag möter honom utanför lägenheten mitt emot stationen i Mjölby.

– Ena sonen flyttar hemifrån i dag, så det är en massa bärande fram och tillbaka, förklarar han och berättar att även 20-åringen är i flyttartagen.

Läs ocksåLovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet"

När vi åker genom centrum pekar han ut en lägenhet som han tittade på för bara några timmar sedan. Egentligen är den lite för dyr, men han hoppas ändå att han ska få möjlighet att hyra den med tanke på läget.

– Det är en trea precis intill Svartån. Den har egen ingång från gaveln och skulle vara precis lagom stor nu när det snart bara är dottern och jag kvar där hemma.

För 15 år sedan bodde Björn i Mantorp och jobbade som vaktmästare på Klämmestorpskolan. När den lokala hyresgästföreningen skulle ha årsmöte bestämde han sig för att gå. Till sin förvåning blev han vald till ordförande.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Det visade sig passa honom mer än väl och numera är han ordförande i Hyresgästföreningen för region Sydost, som omfattar Östergötland, Gotland, Öland, Småland och Blekinge.

– Det är ett spännande uppdrag eftersom det är så brett med alltifrån tekniska till sociala frågor. Det är fascinerande, säger Björn som tror att föreningarnas arbete kan leda till att människor som bor i hyreslägenheter kan få större frihet.

Annons

– Det vore jättebra om de kunde få större möjlighet att själva bestämma hur de vill ha det i sina lägenheter och i miljön runt omkring.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Björns särbo Aziza Belkebir bjuder på fantastiskt gott kaffe med kanel och berättar att hon träffade Björn tack vare hans arbete. Hon bodde tidigare i skånska Arlöv och blev kopplad till Björn när hon ringde Hyresgästföreningen för att ställa en fråga. Plötsligt slog kärleken till och Azizas flyttlass gick till Mjölby.

Hur är det att vara tillsammans med en man som reser så mycket i arbetet?

– Det går bra. Jag är van, säger hon och skrattar.

Björn Johansson reser flera dagar i veckan och måste ofta sova över. Jag är nyfiken på om det har gjort att han måste försaka saker i livet.

– Det är ju svårt att ha fritidsintressen. Tidigare fiskade jag och gick på akvarellkurs.

Annons

Sörjer du att inte hinna med det?

– Nej, fiskar är kladdiga, jobbiga att rensa och inte ens särskilt goda. Och det här uppdraget är ju så jäkla roligt!

Fast det är klart, sjön lockar och ibland tycker han att det är väldigt skönt att ta en kvällstur på Roxen.

– Det är trevligt att ta med sig fika och lägga till vid någon kobbe. De räcker med att komma en meter ut från land för att jag ska koppla av helt och hållet.

Fakta: Björn Johansson

• Ålder: 62 år.
• Bor: I Mjölby.
• Familj: Fem barn på 34, 26, 20, 19 och 15 år samt särbon Aziza Belkebir.
• Intressen: Sjö och natur.
• Önskar: Att folk ur alla åldersgrupper och med olika etnisk bakgrund skulle engagera sig i Hyresgästföreningen.

Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.