Annons

Björn Ranelid bor i stiftelsehus

Nyheter ​Stiftelsen Konstnärshems lägenheter ska främst gå till behövande kulturarbetare över 60 år. Björn Ranelid är en av Sveriges mest kända författare. Han bor här.

​Konstnärshems hus med sammanlagt 55 lägenheter ligger på Mariaberget på Södermalm. Ett av de mest populära kvarteren i Stockholms innerstad.

Enligt stiftelsens anvisningsregler ska lägenheterna gå till behövande kulturarbetare som fyllt 60 år. Men Hem & Hyras granskning visar att i dag bor här en handfull personer med årsinkomster över en halv miljon kronor, ett tjugotal har kapitalinkomster över 10 000 kronor och närmare 30 har fritidshus. 
När författaren Björn Ranelid fick sin lägenhet för femton år sedan var han 45 år. Han hade året dessförinnan fått Augustpriset, och börjat få högre inkomster.
– När jag blev erbjuden lägenheten var det fem sex innan som tackat nej. Varför vet jag inte men jag misstänker att de tyckte att hyran var för hög. Hade jag misstänkt något fiffel hade jag inte tackat ja. Du söker efter blottor men jag har inget att dölja, säger Björn Ranelid. 

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Paradvåningen på 168 kvadratmeter fördelat på fyra stora rum har i dag en månadshyra på 14 700 kronor. Huset ägs av Stadsholmen och hyrorna är i nivå med de kommunala bostadsbolagens.
– Det är en paradox att lägenheterna ska gå till fattiga samtidigt som hyrorna är så höga. Jag har ingen lösning på den paradoxen.
Går det inte att göra om din lägenhet till fler mindre med lägre hyra?
– Nej, det skulle förstöra lägenhetens charm.

Annons
Läs också Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Ordnade billig semester i stället för bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.