HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bjuvsbostäder inför nya regler mot trångboddhet

Bjuv Antalet hyresgäster hos Bjuvsbostäder har ökat de senaste fem åren. Detta trots att antalet lägenheter är detsamma. Nu inför bostadsbolaget regler om hur många vuxna och barn som får lov att bo i en lägenhet.

Mellan år 2004 och 2009 ökade antalet boende i Bjuvsbostäders 1047 lägenheter med 225 personer.

– Trångboddheten har ökat konstant och den har aldrig tidigare varit så hög som nu, säger Stefan Nilsson, Bjuvsbostäders vd.

Läs ocksåDelar av Bjuvsbostäder nu till salu

På grund av detta har det kommunala bostadsbolaget infört en klausul, som begränsar antalet boende i lägenheterna, i samtliga nya hyreskontrakt. De nya reglerna gör det lättare för bostadsbolaget att avhysa hyresgäster som bor trångt.

– Enligt hyreslagstiftningen behövs det inget tillstånd för att ha inneboende. Men det gäller bara så länge som det inte innebär ett men för oss, säger Stefan Nilsson och tillägger att bolagets jurister lutade sig mot ett rättsfall från 2003 när de utformade de nya reglerna. 

Annons

En av de största anledningarna till den nya klausulen är den ekonomiska aspekten. Enligt Stefan Nilsson är det inte ovanligt att en renovering av en lägenhet där det bott många personer går på över 50 000 kronor. Han menar också att många personer i en lägenhet innebär bland annat störningar för grannarna i trapphuset och problem med sophanteringen.

Läs ocksåBjuvbostäder bygger nya radhus

– Men det finns även en humanistisk vinkel på det hela. Det är inte skäligt att bo så trångt, säger han. 
Enligt Stefan Nilsson har bolaget än så länge inte utnyttjat de nya reglerna.

– Till och med jag som är så hårdhudad tvekar att vräka en åttabarnsfamilj, säger han och berättar att Bjuvsbostäder under året har för avsikt att kartlägga antalet boende i de olika lägenheterna i samband med ett vattenbesparingsprogram.

Annons

Att bygga fler stora lägenheter är enligt Bjuvsbostäders vd inget rimligt alternativ eftersom hyresgästerna inte har råd att betala hyra för en sådan lägenhet.

Läs ocksåBjuvbostäder höjer hyran den 1 juni

– Lösningen i så fall skulle vara ett nytt miljonprogram, där en stor del av byggnationen finansierades av staten, säger han.​

Fakta: Så många får bo hos Bjuvsbostäder

Etta: Två vuxna och ett barn

Tvåa: Två vuxna och två barn
Trea: Två vuxna och fyra barn
Fyra: Två vuxna och sex barn

Läs också Bjuvsbostäder höjer hyran första januari Bjuvbostäder höjer hyran med 0,75 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.