HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blekinges mest populära adresser

Karlskrona ​På Ronnebygatan 1–3 i Karlskrona får man vänta i upp till fyra år på en lägenhet. Centralt och sjönära läge med hiss och utsikt slår det mesta. Hem & Hyra har listat Blekinges mest populära adresser hos allmännyttan.
Var är det mest attraktivt att bo hos Blekinges kommunala bostadsbolag? Kanske i punkthuset alldeles vid vattnet på Ronnebygatan 1, som erbjuder vidsträckt utsikt, dubbla hissar och badplats bara några minuter bort.
 
Den som vill bo i någon av husets 82 lägenheter kan få vänta i upp till fyra år på en ledig bostad, enligt kommunala Karlskronahem. Samma väntetid gäller även det lägre loftgångshuset på Ronnebygatan 3, liksom för området Ekebacken i Lyckeby.
 
Lars-Gunnar Jula har bott i höghuset på Ronnebygatan sedan det stod klart 1978. Men så värst begeistrad är han inte längre, trots vyerna från lägenheten på fyra rum och kök längst upp i huset.
 
– Jag kan inte förstå att det kan vara så populärt, säger han. Har man bott här i 34 år tänker man inte på utsikten längre.
 
Lars-Gunnar Jula tycker att underhållet av gården brister, och att fastighetsskötarna besöker huset för sällan. Men han och hustrun räknar ändå med att bo kvar inom överskådlig framtid.
 
– Jag är född och uppvuxen i det här kvarteret, säger Lars-Gunnar Jula. Därför vill jag inte flytta.
 
I Karlshamn är trycket överlägset störst på Matrosgatan 18. Här ligger kommunens enda trygghetsboende med 32 lägenheter, som stod klart för några år sedan.
 
– Vi hade 130 sökande på 30 lägenheter. Två bodde kvar, säger Håkan Myhre på Karlshamnsbostäder.
 
Och efterfrågan på bostad i trygghetsboendet består. När lediga lägenheter läggs ut på nätet är kölistan fulltecknad inom en timme.
 
– Man hade nog kunnat ha ett 50-tal lägenheter till, tror Håkan Myhre. Det kommer alltid att finnas en stabil kundkrets.
 
Hiss, eller markplan, tycks vara den enskilda faktor som mest påverkar rangordningen, enligt Hem & Hyras granskning. Det ses helt enkelt i många fall som en garant för att kunna bo kvar på ålderns höst.
 
Hela listan: Blekinges mest populära adresser hos de kommunala bostadsbolagen
 
Karlshamn: Störst efterfrågan på Matrosgatan 18, kommunens enda trygghetsboende. I övrigt mest populärt i centrala Karlshamn.
 
Karlskrona: Upp till fyra års väntetid på Ronnebygatan i centrum samt i området Ekebacken i Lyckeby.
 
Olofström: Längst väntetid på marklägenheter, 2–5 år. Södra Kyrkhultsvägen, Brantingvägen, Olle Montanus väg.
 
Ronneby: Mest populärt i centrum, Kungsgatan och Gångbrogatan, men även Östra Brunnsvägen och Madelungsvägen vid Ronneby Brunnsskog.
 
Sölvesborg: Längst väntetid på Rektor Dahlsgatan i centrum, 3–5 år. Två års kötid till marklägenheter/radhus i Valjeviken och Hällevik.
 
Samtliga fem kommunala bostadsbolag i Blekinge län har fått uppge var väntetiden är som längst inom respektive lägenhetsbestånd. Väntetiderna är ungefärliga. En del bolag saknar kösystem, och tillämpar i stället principen ”först till kvarn” när en bostad blir ledig.

Läs också De stegar ihop för ökad grannglädje Studentkorridoren som fann dansen Karlskronahem satsar på ökad trygghet Karlskronahem höjer hyran Projektet som bara växte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.