HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Blekinges mest populära adresser

Karlskrona ​På Ronnebygatan 1–3 i Karlskrona får man vänta i upp till fyra år på en lägenhet. Centralt och sjönära läge med hiss och utsikt slår det mesta. Hem & Hyra har listat Blekinges mest populära adresser hos allmännyttan.
Var är det mest attraktivt att bo hos Blekinges kommunala bostadsbolag? Kanske i punkthuset alldeles vid vattnet på Ronnebygatan 1, som erbjuder vidsträckt utsikt, dubbla hissar och badplats bara några minuter bort.
 
Den som vill bo i någon av husets 82 lägenheter kan få vänta i upp till fyra år på en ledig bostad, enligt kommunala Karlskronahem. Samma väntetid gäller även det lägre loftgångshuset på Ronnebygatan 3, liksom för området Ekebacken i Lyckeby.
 
Lars-Gunnar Jula har bott i höghuset på Ronnebygatan sedan det stod klart 1978. Men så värst begeistrad är han inte längre, trots vyerna från lägenheten på fyra rum och kök längst upp i huset.
 
– Jag kan inte förstå att det kan vara så populärt, säger han. Har man bott här i 34 år tänker man inte på utsikten längre.
 
Lars-Gunnar Jula tycker att underhållet av gården brister, och att fastighetsskötarna besöker huset för sällan. Men han och hustrun räknar ändå med att bo kvar inom överskådlig framtid.
 
– Jag är född och uppvuxen i det här kvarteret, säger Lars-Gunnar Jula. Därför vill jag inte flytta.
 
I Karlshamn är trycket överlägset störst på Matrosgatan 18. Här ligger kommunens enda trygghetsboende med 32 lägenheter, som stod klart för några år sedan.
 
– Vi hade 130 sökande på 30 lägenheter. Två bodde kvar, säger Håkan Myhre på Karlshamnsbostäder.
 
Och efterfrågan på bostad i trygghetsboendet består. När lediga lägenheter läggs ut på nätet är kölistan fulltecknad inom en timme.
 
– Man hade nog kunnat ha ett 50-tal lägenheter till, tror Håkan Myhre. Det kommer alltid att finnas en stabil kundkrets.
 
Hiss, eller markplan, tycks vara den enskilda faktor som mest påverkar rangordningen, enligt Hem & Hyras granskning. Det ses helt enkelt i många fall som en garant för att kunna bo kvar på ålderns höst.
 
Hela listan: Blekinges mest populära adresser hos de kommunala bostadsbolagen
 
Karlshamn: Störst efterfrågan på Matrosgatan 18, kommunens enda trygghetsboende. I övrigt mest populärt i centrala Karlshamn.
 
Karlskrona: Upp till fyra års väntetid på Ronnebygatan i centrum samt i området Ekebacken i Lyckeby.
 
Olofström: Längst väntetid på marklägenheter, 2–5 år. Södra Kyrkhultsvägen, Brantingvägen, Olle Montanus väg.
 
Ronneby: Mest populärt i centrum, Kungsgatan och Gångbrogatan, men även Östra Brunnsvägen och Madelungsvägen vid Ronneby Brunnsskog.
 
Sölvesborg: Längst väntetid på Rektor Dahlsgatan i centrum, 3–5 år. Två års kötid till marklägenheter/radhus i Valjeviken och Hällevik.
 
Samtliga fem kommunala bostadsbolag i Blekinge län har fått uppge var väntetiden är som längst inom respektive lägenhetsbestånd. Väntetiderna är ungefärliga. En del bolag saknar kösystem, och tillämpar i stället principen ”först till kvarn” när en bostad blir ledig.

Läs också Från tak till kök – på fem år Två procent i hyreshöjning hos Karlskronahem – och bredband Studenter i Karlskrona vill dela mer De stegar ihop för ökad grannglädje Studentkorridoren som fann dansen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.