HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Blev sjuk i lägenheten – kräver skadestånd

Gävle Irene Berg i Gävle hade hittat drömlägenheten till sig och dottern Matilda, nära till skolan och på samma gård som pojkvännen Peter. Men lägenheten visade sig vara en mardröm. Irene och Matilda blev sjuka när de bott i lägenheten en månad men först efter ett halvår hittades orsaken till deras besvär, kattkiss.Nu kräver Irene värden, kommunala Gavlegårdarna, på skadestånd.
Värk i bihålorna, slemhosta och ständig nästäppa drabbade Irene Berg och hennes åttaåriga dotter Matilda efter bara en månad i den nya lägenheten i centrala Gävle. Irene vände sig direkt till värden, Gavlegårdarna.
 
– Det första de frågade var om jag var allergisk, vilket jag är, och sedan sa de att jag nog var överkänslig mot lim och annat som använts i rusten som gjorts i lägenheten. Men jag har bott i nyrustat förr och aldrig haft några problem, säger Irene.
 
Irene har aldrig tvekat om att det är lägenhetens fel att hon och dottern blev sjuka. Det kunde räcka med att vara i lägenheten i 20 minuter så kom besvären. Matildas lärare såg till exempel att hon blev piggare ju längre tid hon var i skolan, alltså borta från lägenheten.
 
Gavlegårdarna anlitade ett företag som mätte inomhusluften. Värdena var för höga men ingen förstod varför. Efter en andra mätning som Irene inte fick se resultatet av krävde hon med stöd av en av kommunens miljötjänstemän att en annan firma skulle göra nya mätningar och då, när prover från mattorna togs, fann man bakteriehärden som gjort Irene och hennes dotter sjuka; kattkiss i mängd under inte mindre än tre lager linoleummatta.
 
– Det är en lättnad att de äntligen hittade orsaken till att vi blev sjuka. De har hela tiden antytt att det är mig det är fel på och nu vet jag att inte var så utan att jag hade rätt som skyllde på lägenheten, säger Irene.
 
Hon och dottern Matilda har bott hos Irenes pojkvän Peter i hans tvåa med kokvrå från mars till början av september. Det har varit trångt och bökigt. Hela tiden har hon betalat hyra för lägenheten hon inte kunnat bo i. Hade hon sagt upp den hade hon förlorat köpoäng och Gavlegårdarna var inte villiga att låta henne slippa uppsägningstiden så att hon kunde hyra en lägenhet privat.
 
Irene har också förlorat sitt jobb som demonstatris av livsmedel då hon så ofta varit sjuk och nu kräver hon åtta månadshyror, ersättning för flyttkostnader, skadestånd till sig och dottern för deras sjukdom och ersättning för förlorat arbete och mediciner, sammanlagt drygt 80 000 kronor av Gavlegårdarna. Irene vill att summan kvittas mot hyran i den nya lägenheten.
 
– Pengarna är inte viktiga utan det är principen som är viktig. Om inte Gavlegårdarna svarar på det brev de får via Hyresgästföreningens jurist den här veckan så går jag till tingsrätten, säger Irene.
 
Nu bor hon och Matilda i en ny lägenhet som de fick när Irene hotade att gå till tidningarna med ärendet. Och den är också nyrustad, men inte full med bakterier.
 
– Jag bor i en riktig fjäsklägenhet, allt är rustat och vitvarorna och spisen är nya. Vi trivs jättebra och vi är friska. Den allra bästa är att Matilda mår bra igen, säger Irene.
Hem & Hyra har i dag inte kunnat nå företrädare för Gavlegårdarna för en kommentar.

Annons
Läs också Peter äter ute utan risk Fel av kommunen att flytta på äldre tycker anhöriga Hur grönt är det där du bor? - se hela listan Byggboom väntas leda till fler kvalitetsbrister ”Kravet var oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.