HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bluffen som sprack: Påhittad inneboende dolde svart städlön

Göteborg Skatteverket anar oråd när kvinnan nolltaxerar. Hennes konto avslöjar inbetalningar på nära 150 000 kronor. Hyra från en inneboende, enligt kvinnan. Men hennes motsägelsefulla förklaringar skjuter hyresbluffen i sank. Pengarna är i stället svart lön från en städfirma.
Kvinnan hävdar att familjen haft en inneboende som betalat upp till 20 000 kronor i månaden i hyra. I själva verket kommer pengarna från svart städjobb, enligt Skatteverket.
Foto: Pixabay
Kvinnan hävdar att familjen haft en inneboende som betalat upp till 20 000 kronor i månaden i hyra. I själva verket kommer pengarna från svart städjobb, enligt Skatteverket.

Kvinnan i 40-årsåldern är skriven med man och barn på en exklusiv adress i centrala Göteborg. Hyresrätten, en stor fyra, ägs av en privatvärd och kvinnans make står på förstahandskontraktet. I slutet av året ska familjen komma att köpa en åttamiljonersvilla i en grannkommun.

Själv har kvinnan inga egna inkomster, om man får tro deklarationen hon senare lämnar in. Det gör inte Skatteverket. Utredningen som startar ska tvärtom avslöja en provkarta över olika vägar som svarta pengar kan byta händer på, bortom kontrollsystemens radar.

Läs ocksåÖvernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Skatteverket börjar med att hämta in kontoutdrag från kvinnans bank. Utdragen skvallrar om regelbundna insättningar under året. 17 600 kronor på våren, sedan ökande summor och till slut runt 20 000 kronor per månad. Totalt handlar det om drygt 148 000 kronor.

Skatteverket anade oråd när kvinnan inte deklarerade några inkomster alls.
Skatteverket anade oråd när kvinnan inte deklarerade några inkomster alls.

Pengarna kommer från en städfirmas företagskonto. Överföringarna startar samtidigt som firman börjar bedriva verksamhet, och fortsätter en bit in på nästa år. Strax efter att de upphör lägger städfirman ner.

Insättningarna ser ut som lön, tycker Skatteverket. Men kvinnan nekar till att ha jobbat svart. Hon hävdar att pengarna är hyra från en inneboende som barnfamiljen haft i sin lägenhet. Personen som driver städbolaget har gjort hyresinbetalningarna, men det finns ingen koppling till verksamheten i övrigt.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Kvinnan säger att hon rådgjort med Skatteverket om hur hon ska hantera hyresinkomsten. Den som hyr ut en privatbostad har rätt att dra av sin egen hyreskostnad och därefter göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kronor. När det var gjort fanns ingen inkomst kvar att beskatta, hävdar kvinnan.

Småbarnsfamiljen har bott i ett enda rum

Men Skatteverket anar ugglor i mossen, och ställer ingående frågor. Myndigheten kräver att få ta del av uträkningen, vilka kostnader kvinnan haft och en kopia av inneboendeavtalet. Skatteverket vill även veta hur hyran har beräknats, hur stor del av bostaden som hyrts ut och vilka utrymmen som varit gemensamma.

Kvinnan uppger att barnfamiljen hyrt ut nästan hela sin lägenhet, 90 procent. De har bara behållit ett sovrum för sig själva, med egen ingång från trapphuset, samt haft tillgång till ett av badrummen. Enligt kvinnan har familjen under året skött om en sjuk, äldre anhörig i en grannkommun och bott mycket där. Något inneboendekontrakt tecknades aldrig.

Läs ocksåSvårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte""Att hitta de här personerna är inga enkla utredningar för oss. Man behöver titta på många detaljer för att överhuvudtaget kunna konstatera om någon har hyrt ut eller inte", säger Susanne Persson på Skatteverket.

Men Skatteverket har gjort sitt detektivarbete. Kvinnans kontoutdrag skvallrar om att hon regelbundet dragit sitt kort i olika matbutiker som alla ligger nära lägenheten i centrala Göteborg. Småbarnsmamman har däremot inte handlat någon mat alls i grannkommunen där hon säger att familjen mestadels har bott.

Skatteverket tror heller inte på att barnfamiljen verkligen har trängt ihop sig i den äldre släktingens lilla lägenhet, som ligger i ett kommunalt trygghetsboende för 70+. Familjen har hela tiden varit skriven på adressen i stan, och det bedöms som sannolikt att det är där de har bott – utan inneboende.

Tvingas betala skatteböter

Misstankarna stärks när det visar sig att inga inbetalningar till hyresvärden har gjorts från kvinnans konto. Efterhand ändrar också kvinnan sin berättelse. Plötsligt är det inte längre hon som hyrt ut, utan hennes man som ju är förstahandshyresgäst.

Ett inneboendekontrakt dyker också upp, med en månadshyra på 15 000 kronor. Men en hel del detaljer i avtalet skiljer sig från ursprungsversionen, vilket sänker trovärdigheten.

Enligt Skatteverket talar det mesta i stället starkt för att pengarna i själva verket varit lön för svart arbete i städfirman. Insättningarna har varit regelbundna och med ”löneliknande belopp”.

Därför ska pengarna skattas som löneinkomst, och inte som inkomst av bostadsuthyrning. Kvinnan krävs därmed på 23 200 kronor i obetald skatt. Hon måste också betala drygt 4 500 kronor i skatteböter, så kallat skattetillägg.

Läs också Jennies värd var skriven på fel adress – nu blir hon både skuldsatt och utkastad Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.