Annons

Boendekunskap på schemat för SFI-studenter

Kristianstad ABK tar steget in i klassrummet och satsar på boendekunskap till SFI-klasser i Kristianstad.

Det var en områdesutvecklare på ABK fick idén att göra ett studiematerial om boende till SFI. Materialet består av bilder och ordlistor på olika situationer man kan hamna i som boende. Tidigare har bostadsbolaget arrangerat informationsträffar om boende men det har varit dålig uppslutning. Därför satsar man nu på att gå till de forum som redan finns.

I sin utbildning får SFI-studenterna lära sig allt från sopsortering, hur det fungerar i en tvättstuga till hur man byter fläktfiltret. Först studerar de materialet från ABK. Sedan får de en guidad tur av ABK:s personal ute i bostadsområdet för att se hur allt fungerar i praktiken. De går igenom allt från hur tvättstugan fungerar till hur sopsorteringen ska skötas.Syftet är att de ska få praktisk kunskap om hur allt fungerar men också en möjlighet att träna sig på att använda ord som rör boendet med svenskar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

− Ibland när folk felanmäler säger de: ”Vattnet rinner. Vattnet rinner.” Då åker vi ut med akutbilen och väl på plats visar det sig att det bara är en kran som står och droppar. Genom att de lär sig ordet sparar vi mycket resurser samtidigt som de kan få rätt hjälp, säger Jonas Rosenberg informationsansvarig vid ABK.

Annons

Många av studenterna kommer från samhällen där man inte sopsorterar och för många är det nytt att bo i en bostad med frys, kyl och fläkt. ABK hoppas på ett fortsatt samarbete med SFI.

− Det blir mycket frågor från studenterna och det är den dialogen vi vill ha. Vi hoppas att vi kan fortsätta samarbeta med SFI, säger Jonas Rosenberg.

Annons
Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.
Läs också Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Så blev pisstunneln en selfiedröm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.