Annons

Bollen i rullning för tryggare Oxhagen

Örebro Det är inte de som gör flest mål som vinner. Utan de som är schysta lagkamrater. Hem & Hyra har besökt nattfotbollen i Oxhagen vid två tillfällen i sommar.
, , , , ,

Det mjuka men skarpa ljudet av bollar. Springande fotsteg. Visselpipa. Glädjerop över ett mål. Ett moln av damm över fotbollsplanen. Sex lag spelar samtidigt i turneringen. Barnen är i alla åldrar och lagen har ledarna valt ut. En av ledarna drar reglerna för nattfotbollen. Nästan alla lyssnar.

– Ni ska peppa varandra, passa och ha ett bra språk på planen, säger hon myndigt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För när Hyresgästförenin­gens unga vuxna ordnar nattfotboll, så vinner inte det lag med flest mål, utan det med bäst laganda. 
Ahmet är tio år och tycker oftast att det där funkar bra. Men den här kvällen har lagkamraterna varit taskiga.

– I går var jag i bästa laget. I dag är det sämsta för mig. De blev arga när jag missade mål därför vill jag inte vara med. 
Men han går inte hem. I stället går han runt och tittar på de olika matcherna, innan han till slut sätter sig på bänken vid vattendunkarna.

Där, på bänken, sitter även Sausan. En av få föräldrar. Hon har två döttrar och en make som deltar i matcherna. Hyresgästföreningen hade hoppats att fotbollen skulle locka fler föräldrar. De är nämligen övertygade om att om man ska komma till rätta med oroligheterna i Oxhagen, behöver föräldrarna börja prata med varandra. För under våren har både fritidsgården och bilar brunnit och ungdomar kastat sten.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

– Jag tycker att nattfotbollen är jättebra. Nu är det kanske 100 barn här och de hade drivit omkring i området och kanske hittat på dåliga saker annars. Det har blivit lugnare och jag hoppas att det här fortsätter, säger hon.

Att inte fler föräldrar är på plats, tror hon beror på att många ser det som att de får en stunds barnvakt. Själv tänker hon inte så.
– Jag vill vara med. Vi var i Göteborg och de frågade när vi skulle åka hem till nattfotbollen. De längtar hit.

En helg några veckor senare.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg

Det är svalare i luften och ljuset drar sig in bland träden fortare. Men ljudet från planen är det samma. Och Sausan sitter på samma bänk vid vattendunkarna och ser döttrarna spela. Och Ahmet är med i ett lag där ingen skriker åt honom när han missar mål.

– Jag ska berätta en konstig sak, säger Ahmet. Jag spelade fotboll redan i min mammas mage. Jag sparkade jättemycket! 

Men den största skillnaden denna afton, är att Örebros politiker har bjudits in att delta. Aaliyah hamnar i det gröna laget. Samma lag som kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Kenneth. 

Hon säger att hon kanske sett Kenneth på tv, men minns inte riktigt. Nu hoppas alla i gröna laget att han ska visa sig ha fotbollstalang. Och han verkar duga. Några avbytare i det gröna laget har klättrat upp på ett mål för att kunna se bättre och ropar av glädje:
– Jalla!!! Gamlingen är fett bra!

Kenneth kommer och byter av med Aaliyah, som passar på att krama Kenneth innan hon går in på plan. Elvaårige Danar ur röda laget kommer fram och vill prata politik. Han undrar vilket parti Kenneth tillhör.

– Min kusin är också sosse. Han har träffat Stefan Löfven. 

Danar låter stolt, men säger att politik inte är för honom. Han vill bli läkare när han blir stor. Eller fotbollsspelare.

Annons

– De slösar sin tid. För om de inte vinner måste de vänta i fyra år till nästa gång.
På nattfotbollen behöver man inte vänta så länge för att vinna. Där avlöser matcherna varandra – och redan nästa helg får spelarna en ny chans att vinna genom att visa att de är goda lagkamrater.

I det röda laget är också passande nog även skolpolitikern och vänsterpartisten Cecilia. Hon är inte så där vansinnigt intresserad av fotboll, men hade redan innan hon blev inbjuden att vara med och spela, tänkt besöka nattfotbollen.

– Jag var nervös för att vara med och spela, men det är jättekul att göra saker tillsammans och jag hoppas att det blir lättare för de här ungdomarna att ta kontakt med oss och vara med och påverka nu när de ser att vi är vanliga människor. 

Politik och fotboll har en del gemensamma nämnare, tycker Cecilia.

– Det kanske man inte tror. Men det handlar om att samarbeta, ge och ta och visa hänsyn. Att vara schyst även mot dem som tycker olika. Och det här med fair play – det skulle vi behöva ännu mer av i politiken, säger hon.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.