Annons

Boplats Göteborg frias av DO

Göteborg ​Boplats Göteborg har inte gjort sig skyldig till etnisk diskriminering. Det konstaterar DO, Diskrimineringsombudsmannen, som beslutat lägga ner de fyra anmälningar om diskriminering som lämnats in under 2006 och 2007.

​Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg, är inte särskilt förvånad över DO:s beslut.

Annons
– Det är inte vi som fördelar lägenheter bland de sökande utan det är hyresvärdarna som bestämmer vem som blir erbjuden visning och kontrakt, säger hon. Ingen skulle komma på tanken att anmäla en tidnings annonsplats för diskriminering och en anmälan mot Boplats Göteborg är egentligen lika missriktad.
Men Maria Meyer-Martins har samtidigt förståelse för den frustration som ligger bakom anmälningarna, som främst kommer från privatpersoner.
– Problemet är ju att efterfrågan på lägenheter är så mycket större än utbudet och för den som söker och söker och ändå inte får något napp är det inte särskilt konstigt om man till slut blir frustrerad och börjar misstänka diskriminering.
DO konstaterar i sitt beslut ”att det inte framkommit några omständigheter som tyder på att Boplats Göteborg utsatt någon av anmälarna för etnisk diskriminering”. I Boplats datasystem registreras till exempel varken den sökandes etniska tillhörighet eller religion. Detta för att säkerställa att datasystemet inte gör det möjligt för hyresvärdar att systematiskt diskriminera vissa bostadssökande.
Men DO konstaterar också att hyresvärdarna har en möjlighet att manuellt flytta upp bostadssökande i den lista som upprättas då hyresvärdarnas krav och de bostadssökandes önskemål matchas mot varann. Därför planerar myndigheten att fortsätta granska om Boplats Göteborgs datasystem gör det möjligt för hyresvärdarna att diskriminera vissa bostadssökande.
–  När vi utvecklade datasystemet var vi noga med att följa diskrimineringslagstiftningen och använde oss av juridisk expertis, säger Maria Meyer-Martins. Men jag välkomnar ändå en fortsatt granskning av Boplats Göteborgs datasystem.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Ensamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd Värd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.