Annons

Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar

Stockholm Trots att pandemin är över är det fortfarande många lediga lägenheter som inte visas fysiskt för bostadssökande. "Det är en helt orimlig ordning. Det enda rimliga är givetvis att alla lägenheter visas," säger en bostadssökande i Stockholm.
Bostadsförmedlingen i Stockholm
Foto: Ida Karlsson
Bostadsförmedlingen i Stockholm.

Under pandemin var det inget ovanligt att bostadssökande behövde tacka ja till en lägenhet utan att först ha fått se den fysiskt. Det var dessutom ett svårt beslut för många, inte minst för dem som stått länge i bostadskön. Den som tackar ja till en lägenhet och skriver på kontraktet förverkar sin kötid, även om lägenheten inte överensstämmer med bilder eller planritning, vilket Hem & Hyra tidigare har berättat om i flera artiklar.

Värdarna avgör om en lägenhet ska visas

Argumentet mot fysiska visningar var smittorisken. Trots att pandemin nu är över, och smittorisken vid visningar är betydligt lägre, är det många lägenheter som under våren har förmedlats via den kommunala bostadsförmedlingen i Stockholm som inte har visats fysiskt.

– Kunderna vill gärna se lägenheterna. Men det är fastighetsägarna själva som avgör om en lägenhet ska visas fysiskt eller inte. Under maj månad i år låg andelen fysiska visningar på 74 procent, vilket är ungefär samma nivå som året i övrigt, säger Marika Nordström som är bostadsförmedlingens informationschef.

– Andelen avser vanliga hyresrätter, det vill säga inte kategoribostäder och inte heller nyproducerade bostäder. De sistnämnda förmedlas ofta redan innan de är färdigbyggda, säger hon.

Ingen av Willhems bostäder har visats i år

I år har ingen – fram till och med maj månad – av Willhems bostäder som förmedlats via bostadsförmedlingen i Stockholm visats fysiskt innan bostadssökande behövt tacka ja eller nej till lägenheten, enligt bostadsförmedlingens statistik.

Annons

Motsvarande andel när det gäller Värmdöbostäders lägenheter är 75 procent, för Stena Fastigheter 69 procent, Victoriahem 41 procent och 29 procent för Svenska bostäders.

Ingen visning
Svenska bostäder är ett stort bolag som inte helt återgått till fysiska visningar.

– Stena, Willhem och Viktoriahem har en stor andel helrenoverade bostäder som är att betrakta som nyproduktion varför de har särskilda rutiner kring visning, säger säger Marika Nordström.

– Svenska bostäder är ett stort bolag som inte helt återgått till fysiska visningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Ola Wickman, chef för kommersiell uthyrning och bostäder på Svenska bostäder, har sökts för en intervju men inte gått att nå. Han säger i en skriftlig kommentar till Hem & Hyra: ”Under pandemin visade vi en del lägenheter digitalt. Idag är grundregeln hos oss fysisk visning. Undantaget är så kallade genomgångslägenheter och lägenheter som hyrs ut på begränsad tid.”

Annons

”Fullkomligt orimligt”

En bostadssökande som vill vara anonym är mycket kritisk till att många bostäder fortfarande inte visas fysiskt innan den sökande behöver ta ställning till om den vill flytta in i den lediga lägenheten eller inte.

– Jag har flera gånger anmodats av bostadsförmedlingen att lämna besked huruvida jag är intresserad av att hyra lägenhet i Svenska bostäders fastigheter utan att först beredas möjlighet att se lägenheterna på plats. Det är en fullkomligt orimlig och respektlös ordning, säger hon.

Läs ocksåInga visningar i coronatider - fick bara se en planritning

– En presumtiv hyresgäst måste anständigtvis få granska sin framtida bostad. Val av bostad är ingen liten sak. Det har förekommit att hyresgäster som accepterat en bostad utan att ha fått se den chockerats av lägenhetens skick.

Fakta: Visningar av förmedlade bostäder

Tabellen avser vanliga hyresrätter och ej nyproduktion. 2023 fram till och med maj månad.

Bolag Antal ej visning Antal visning Totalt antal Andel ej visade i procent
Willhem 72 0 72 100
Värmdöbostäder 46 15 61 75
Stena Fastigheter 129 57 186 69
Victoriahem 173 248 421 41
Einar Mattsson 26 39 65 40
John Mattson 33 70 103 32
Svenska bostäder 133 329 462 29
Rikshem 23 57 80 29
HEBA 19 76 95 20
Wallenstam 38 168 206 18
Stockholmshem 24 527 551 4

Källa: Bostadsförmedlingen i Stockholm

Läs också Fortfarande digitala visningar – trots att samhället öppnat upp Bostadssökande i Stockholm tvingas köpa grisen i säcken Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.