HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mekanisk röst ska få bort gäng

Stockholm ”Avlägsna dig från platsen annars kontaktas väktare”. Så kan det komma att låta ur en högtalare när obehöriga vistas nattetid i källare hos Svenska Bostäder. Bolaget vill testa annan teknik än kameraövervakning.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att många bostadsbolag i länet använder kameraövervakning för att få bukt med otrygghet i bostadsområden. Svenska Bostäder, ett av bostadsbolagen med flest kameror, vill nu pröva andra lösningar.

Bosse Strömvall, bolagets säkerhetschef, berättar att de vill testa den nya tekniken i fyra fastigheter i vår.
– Vi vill undersöka om det är ett bra sätt att komma åt de som är i våra källare halv fem på morgonen eller när det står 15 personer i trappuppgången utan någon anledning, eftersom det skapar otrygghet, säger han.

Annons
Läs ocksåDatainspektionen varnar för risker med kameraövervakning

Det kan till exempel gå till så att bolaget sätter upp lappar om att källare och vindar är stängda mellan 23:00 och 6:00. I stället för kameror så sätts sedan sensorer som mäter värme och rörelsedetektorer upp på vind och källare.
– Om någon är där de inte ska vara så gör tekniken att vi kan välja mellan att lägga in så en röst som säger att du ska inte vara här, avlägsna dig, att ett larm går till larmbolag eller att en lampa tänds, säger han.
Bosse Strömvall säger att fördelen med tekniken är att den till skillnad från kameraövervakning inte spelar in bild eller ljud och att bolaget därför inte behöver följa några regelverk eller söka tillstånd. Och kan flytta tekniken i husen som de vill.
– Vi vill testa det här av integritetsskäl och se om det kan ersätta kameraövervakning.

Annons
Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.