Annons

Bostadsbolaget i Västervik höjer hyrorna

Västervik ​Bostadsbolaget i Västervik höjer hyrorna med 1,55 procent 1 mars. Det innebär att en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor blir 78 kronor dyrare.

​Bostadsbolaget hade begärt att få höja hyrorna med 2,1 procent. Att höjningen blir lägre än så innebär, enligt bolagets vd Sven-Åke Lindberg, att man inte får full täckning för sina kostnadsökningar. Bland annat räknar Bostadsbolaget med att räntorna går upp i år.

– Det betyder att vi ytterligare måste se över vad vi lägger våra pengar på och se var vi kan göra besparingar inom verksamheten, säger Sven-Åke Lindberg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ett exempel han tar upp är att mer arbete kan komma att utföras av bolagets egen personal, i stället för att man tar in entreprenörer. Man har också för avsikt att fortsätta arbeta för att sänka energiförbrukningen.

– Både vi och hyresgästerna måste göra en insats på den fronten. Alla måste dra sitt strå till stacken, säger Sven-Åke Lindberg.

Annons

Men trots att en ekonomisk utmaning väntar, är han nöjd med att kunna presentera en hyreshöjning som är lägre än genomsnittet bland de överenskommelser som hittills träffats i landet. Snittet ligger på drygt två procent.

Läs ocksåVästerviks-vd i Sabos vd-råd

Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren konstaterar att det gick förhållandevis lätt, och snabbt, att komma överens.

– Jag tycker att vi hamnade på en ganska bra nivå om man tittar på hur mycket hyrorna höjs på andra håll, säger hon.

Annons

Överenskommelsen innebär också att hyran för garage och parkeringsplatser med el höjs med tio kronor i månaden. Orsaken är att elen har blivit dyrare.

Läs ocksåVästervikshyrorna klara två år framöver
Fakta: Hyreshöjningar i länet

Bostadsbolaget Västervik: 1,55 procent.

Byggebo, Oskarshamn: 1,35 procent.

Hultsfreds Bostäder: 2,8 procent.

Högsby bostads: 1,78 procent.

Kalmarhem: 0,9 procent.

Mönsterås bostäder: 1,5 procent.

Mörbylånga bostads: 1,21 procent.

Nybro bostads: 1,43 procent.

Torsås bostads: 2,25 procent.

Vimarhem, Vimmerby: 2,8 procent.

Listan omfattar kommunägda bostadsbolag.

Läs också Västerviks bostads vill höja hyrorna med 2,3 procent Stora skillnader på vd:ars löner i Blekinge och Kalmar län Brunnet hus i Gamleby rivs efter ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.