Annons

Bostadsbrist i nio av länets kommuner

Värmland Nio av Värmlands 16 kommuner har nu bostadsbrist. Framför allt saknas det hyresrätter i alla storlekar. Mest akut är läget i Karlstadsregionen. Det visar länsstyrelsens rapport.

Precis som i övriga Sverige måste tempot på bostadsbyggandet öka i Värmland. Men situationen varierar kraftigt från kommun till kommun.

För fjärde året i följd har antalet kommuner med bostadsbrist ökat enligt den bostadsmarknadsanalys som länsstyrelsen gör varje år. Det finns dock fortfarande kommuner som har balans eller till och med överskott.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nio av 16 Värmlandskommuner uppger i dag att de har bostadsbrist. Grums gick 2015 direkt från överskott till underskott av bostäder. I Hagfors och Storfors har det efter flera år med många tomma bostäder har det nu blivit balans mellan tillgång och efterfrågan.

Torsby är i dag den enda kommunen i Värmland som fortfarande har ett överskott av bostäder.

Mest akut är bostadsbehovet i Karlstads arbetsmarknadsregion. Men även i kommuner med starka förbindelser till Norge är behovet stort. Lilla Eda har exempelvis rapporterat om bostadsbrist för första gången sedan 2008.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Enligt kommunernas prognoser planeras också en rejäl upptrappning av byggandet med 2 650 nya bostäder under 2016 och 2017. Över hälften av bostädernas väntas vara hyresrätter med ett betydande inslag av specialbostäder för äldre, funktionsnedsatta och studenter.

Två tredjedelar av de nya bostäderna, och merparten av hyresrätterna, planeras att byggas i Karlstad. Men större projekt är också på gång i Hammarö, Kristinehamn, Sunne, Kil, Arvika, Forshaga och Säffle.

Fem av Värmlandskommunerna bedömer att det inte kommer att byggas någonting alls under de kommande två åren. Det gäller Torsby, Storfors, Munkfors, Årjäng och Eda.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Ett speciellt dilemma för bostadsbyggandet i Värmland är att Karlstad, där de flesta bostäderna byggs, är extra riskutsatt för översvämningar.

Annons

Faran för att det ska svämma över från både Klarälven och Vänern gör i kombination med det förhöjda klimathotet att det är svårt att hitta lämplig mark för bostadsbyggen. Alternativt att byggprojekten blir extra dyra när det finns behov av att bygga upp översvämningsskydd.

En fråga som får stor betydelse för den regionala bostadsförsörjningen i framtiden, skriver länsstyrelsen om översvämningsrisken i rapporten.

Fakta: Bostadsläget enligt kommunerna
Kommun 2016 2015 2014
Arvika Underskott Underskott Underskott
Eda Underskott Underskott Balans
Filipstad Balans Balans Balans
Forshaga Underskott Underskott Underskott
Grums Underskott Underskott Överskott
Hagfors Balans Balans Överskott
Hammarö Underskott Underskott Underskott
Karlstad Underskott Underskott Underskott
Kil Underskott Underskott Underskott
Kristinehamn Underskott Underskott Underskott
Munkfors Balans Balans Balans
Storfors Balans Balans Överskott
Sunne Balans Balans Balans
Säffle Balans Balans Balans
Torsby Överskott Överskott Överskott
Årjäng Underskott Underskott Balans

Källa: Länsstyrelsen Värmland.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.