Annons

Bostadsbrist trots ökat byggande

Gotland Över 400 nya lägenheter väntas bli byggda de närmaste två åren på Gotland. Men det är ändå inte tillräckligt för att lösa bostadsbristen i Visby, rapporterar Gotlands tidningar.

Under förra året ökade antalet invånare på Gotland med drygt hundra personer, från 57 255 till 57 391 invånare. Fram till 2025 väntas invånarantalet stiga till cirka 60 400 personer enligt regionens prognos.

Samtidigt har bostadsbyggandet börjat ta fart. De senaste två åren har 165 lägenheter byggts på Gotland och de kommande två åren beräknas ytterligare 420 lägenheter stå klara. Men behovet av bostäder är fortfarande stort i Visby, som haft ett underskott på bostäder i femton år, rapporterar Gotlands tidningar. Framöver väntas bostadsbehovet öka ytterligare i Visby.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Nu är det flera aktuella händelser, polisens kontaktcenter förläggs här, försvarets återetablering på ön och den nya bosättningslagen, som säger att vi ska ta emot 192 nyanlända på Gotland, säger Anders Lindholm, exploateringsstrateg på Region Gotland, till Gotlands tidningar.

Liksom tidigare är det det i första hand ungdomar, studenter, nyanlända och ensamstående som drabbas hårdast av bostadsbristen.

Annons
– Det man söker är i för­sta hand är små och billiga lägenheter. Det är svårt att hitta en hyresrätt som är nå­gorlunda billig, säger Torun Sigur, samhällsplanerare på länsstyrelsen, till Gotlands tidningar.

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till" Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse Vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.