HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbristen i Skåne – ett akut läge

Malmö Under måndagen måndagen presenterades Hyresgästföreningens nya rapport “Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016”.
Foto: Anders Paulsson
Lars-Erik Lövdén, styrelseordförande för MKB.

I publiken – representanter från Hyresgästföreningen och makthavare i form av skånska politiker representanter från bostadsbolag. På dagordningen – en färsk kartläggning av bostadsmarknaden på Sveriges sydspets.

Under måndagsförmiddagen presenterades Hyresgästföreningens nya rapport “Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016” under en presskonferens på Sankt Gertrud i Malmö.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

Det byggs mer än tidigare men rapporten är ändå bitvis en dyster läsning och dagens situation beskrivs som akut. Några av slutsatserna av:

  • Det byggs fortfarande för få hyresrätter i Skåne och med en allt för för hög hyra för många blivande hyresgäster. Det är en utmaning både för stad och glesbygd.

  • Bristen slår hårt mot unga som är på väg in på bostadsmarknaden. I bara Malmö och Lund saknas 13 000 bostäder för gruppen.

  • 29 av Skånes 33 kommuner har bostadsbrist. Ingenstans finns ett överskott.

  • Marknaden styr i allt för hög grad.

Rapporten som helhet finns för nedladdning och läsning här, med siffror kommun för kommun.

Bland deltagarna under måndagens presskonferens fanns Lars-Erik Lövdén, styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Vad är det viktigaste som kommer fram i rapporten?

– Även om bostadsbyggandet har ökat i Skåne så är det inte tillräckligt. Vi måste bygga för en rimlig hyra, för ungdomar och för folk med normala inkomster.

Hur tar ni till er av innehållet?

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

– Vi jobbar redan i den riktningen och ökar produktionen till 750 hyresrätter per år. Men det är en tuff utmaning som vi står inför.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder sammanfattade intrycken av presentationen:

– Hyresgästerna betalar mest av sin disponibla inkomst för sitt boende. Man måste göra något åt skattesystemet. Har vi 40 miljarder i subventioner går fem till hyresrätter och 35 till ägda boenden. Vi måste balansera detta annars kommer hyresrätten inte att överleva. Man ska kunna bo i hyresrätt hela livet, säger hon.

Situtionen i Skåne har växt fram under lång tid och hon efterfrågar mer ansvar och fokus på frågan från politiskt håll.

– Alla behöver goda hem att växa upp i, säger hon.

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Klaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.