HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbristen ökar i Halland

Halland Hallands befolkning växer rejält, men bostadsbyggandet sackar sedan länge efter. Nu råder bostadsbrist på samtliga centralorter. Även utanför de större orterna är läget ansträngt.

Det blir allt svårare att hitta bostad i Halland. Huspriserna skjuter i höjden och de kommunala bostadsbolagen har knappt några lediga lägenheter alls. Situationen bedöms vara liknande hos länets privata hyresvärdar.

Läget har förvärrats sedan i fjol, visar länsstyrelsens senaste kartläggning. Nu råder bostadsbrist i alla länets centralorter, från Kungsbacka till Laholm. Även utanför de större orterna är läget mer ansträngt än tidigare.

Läs ocksåLjusningen: Färre kommuner har bostadsbrist

I Laholm är efterfrågan större än utbudet i hela kommunen, för första gången på tio år. Detsamma gäller Halmstad sedan några år tillbaka. Värst är det i Varberg och Kungsbacka, som det senaste decenniet saknat tillräckligt antal bostäder i förhållande till befolkningen.

Bara inlandskommunen Hylte har en bostadsmarknad i balans, och då tack vare ett överskott av bostäder utanför centralorten Hyltebruk.

Hyltes balans väntas bestå de närmaste åren. Inom fem år räknar även Laholm med att ha fått bättre ordning på utbud och efterfrågan. Halmstad, Varberg, Kungsbacka och Falkenberg räknar dock med ett fortsatt ansträngt läge.

Läs ocksåBostadslösa "dumpas" i Gävleborg och Västmanland

Det är framför allt hyresrätter som saknas. Alla halländska kustkommuner lider brist på mindre hyreslägenheter, vilket framför allt fortsätter att ställa till det för studenter och andra unga. Men även större hyreslägenheter blir allt mer av en bristvara.

Under förra året blev drygt 1 000 nya lägenheter klara i länet. 440 av dem var hyresrätter. Det är på tok för lite, framhåller länsstyrelsen.

Mest byggdes det i Halmstad, följt av Varberg och Kungsbacka.

Läs ocksåUppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

I år och nästa år ska ungefär 5 500 lägenheter börja byggas i regionen. Enligt länsstyrelsens prognos behöver Halland 1 850 nya bostäder per år de närmast tio åren.

Läs också Fagersta startar kommunalt bostadsbolag Försörjningsstöd hamnar i fickorna på svartuthyrare
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.