Annons

Bostadsbristen på väg avta i Gävleborg

Gävleborg Gävleborgs län går långsamt mot en bostadsmarknad i balans. Bara fyra kommuner har nu bostadsbrist. Fler hyresrätter behövs det dock i samtliga tio kommuner. Men det byggs bara i sju.
Foto: Mats Jonsson
Ockelbo är en av nu bara fyra kommuner i Gävleborg som fortfarande har bostadsbrist. Framför allt fattas det hyreslägenheter. Ändå är det inte aktuellt med några nybyggen.

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys bygger till stor del på material som samlades in från kommunerna innan coronapandemin bröt ut. Uppgifterna är därmed svåranalyserade.

I rapporten påpekar länsstyrelsen att coronasituationen sannolikt kommer att påverka både bostadsbyggande och privatpersoners ekonomi och därmed också hemlöshet och ungdomars bostadsdebut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I dagsläget går det dock inte att dra några slutsatser, flaggar länsstyrelsen för, utan effekterna kan analyseras först nästa år.

Av uppgifterna som kommunerna lämnade innan det blev aktuellt med corona framgår att länet långsamt går mot en balans mellan tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden.

Sex kommuner har redan uppnått balans. De kommuner som inte längre har bostadsbrist är Bollnäs, Hofors, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn. Kvar med underskott är de tre gästrikekommunerna Gävle, Sandviken och Ockelbo samt hälsingekommunen Hudiksvall.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

I centralorterna uppger sju av tio kommuner att de fortfarande har brist på bostäder. Det är två färre än 2018 och en mindre än 2019. Så tendensen är svag men tydlig även där.

Ute i de mindre kommundelarna är det i dag bara Gävle och Sandviken som har underskott. Alla andra har balans med undantag för Nordanstig där det nu finns ett överskott av bostäder i orterna utanför centralorten Bergsjö.

Förklaringarna till att bostadsbristen minskar är dels att det byggts ovanligt mycket de senaste åren, dels att befolkningen nu minskar i flera av kommunerna efter en lång period med stadig uppgång.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Trots att länet långsamt närmar sig en bostadsmarknad i balans fattas det fortfarande hyresbostäder i samtliga tio kommuner medan behovet av bostadsrätter börjar bli mättat.

Annons

Ändå byggs det inte hyresrätter i alla kommunerna. I Hofors, Ockelbo och Ovanåker förväntas inte en enda ny hyreslägenhet börja byggas under 2020-2021 trots att behovet finns.

Mest byggs det i Gävle. Där är bedömningen att 450 nya hyreslägenheter kommer att börja byggas i år och 350 nästa år.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Helheten Centralorten Övriga kommundelar
Bollnäs Balans Underskott Balans
Gävle Underskott Underskott Underskott
Hofors Balans Balans Balans
Hudiksvall Underskott Underskott Balans
Ljusdal Balans Balans Balans
Nordanstig Balans Balans Överskott
Ockelbo Underskott Underskott Balans
Ovanåker Balans Underskott Balans
Sandviken Underskott Underskott Underskott
Söderhamn Balans Underskott Balans
Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.