HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbristen på väg avta i Gävleborg

Gävleborg Gävleborgs län går långsamt mot en bostadsmarknad i balans. Bara fyra kommuner har nu bostadsbrist. Fler hyresrätter behövs det dock i samtliga tio kommuner. Men det byggs bara i sju.
Foto: Mats Jonsson
Ockelbo är en av nu bara fyra kommuner i Gävleborg som fortfarande har bostadsbrist. Framför allt fattas det hyreslägenheter. Ändå är det inte aktuellt med några nybyggen.

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys bygger till stor del på material som samlades in från kommunerna innan coronapandemin bröt ut. Uppgifterna är därmed svåranalyserade.

I rapporten påpekar länsstyrelsen att coronasituationen sannolikt kommer att påverka både bostadsbyggande och privatpersoners ekonomi och därmed också hemlöshet och ungdomars bostadsdebut.

Läs ocksåVill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping

I dagsläget går det dock inte att dra några slutsatser, flaggar länsstyrelsen för, utan effekterna kan analyseras först nästa år.

Av uppgifterna som kommunerna lämnade innan det blev aktuellt med corona framgår att länet långsamt går mot en balans mellan tillgång och efterfrågan på bostadsmarknaden.

Sex kommuner har redan uppnått balans. De kommuner som inte längre har bostadsbrist är Bollnäs, Hofors, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker och Söderhamn. Kvar med underskott är de tre gästrikekommunerna Gävle, Sandviken och Ockelbo samt hälsingekommunen Hudiksvall.

Läs ocksåVill sälja billigare för att garantera hyresrätter i Bovallstrand

I centralorterna uppger sju av tio kommuner att de fortfarande har brist på bostäder. Det är två färre än 2018 och en mindre än 2019. Så tendensen är svag men tydlig även där.

Ute i de mindre kommundelarna är det i dag bara Gävle och Sandviken som har underskott. Alla andra har balans med undantag för Nordanstig där det nu finns ett överskott av bostäder i orterna utanför centralorten Bergsjö.

Förklaringarna till att bostadsbristen minskar är dels att det byggts ovanligt mycket de senaste åren, dels att befolkningen nu minskar i flera av kommunerna efter en lång period med stadig uppgång.

Läs ocksåKällare blir lägenheter – hyresgäster kompenseras

Trots att länet långsamt närmar sig en bostadsmarknad i balans fattas det fortfarande hyresbostäder i samtliga tio kommuner medan behovet av bostadsrätter börjar bli mättat.

Ändå byggs det inte hyresrätter i alla kommunerna. I Hofors, Ockelbo och Ovanåker förväntas inte en enda ny hyreslägenhet börja byggas under 2020-2021 trots att behovet finns.

Mest byggs det i Gävle. Där är bedömningen att 450 nya hyreslägenheter kommer att börja byggas i år och 350 nästa år.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Helheten Centralorten Övriga kommundelar
Bollnäs Balans Underskott Balans
Gävle Underskott Underskott Underskott
Hofors Balans Balans Balans
Hudiksvall Underskott Underskott Balans
Ljusdal Balans Balans Balans
Nordanstig Balans Balans Överskott
Ockelbo Underskott Underskott Balans
Ovanåker Balans Underskott Balans
Sandviken Underskott Underskott Underskott
Söderhamn Balans Underskott Balans
Läs också Varbergs Bostad vill riva hela beståndet i Bua Carl-Axel, 91, ser fram emot trygghetsboendet: "Man måste ju tänka framåt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.