Annons

Bostadskarriären slutade på gatan

Botkyrka Helle bytte en fyra i Gamla Stan mot en flygelbyggnad i Tullinge. Men efter att ha tackat nej till Svenska Kyrkans ersättningslägenheter hamnar hon på gatan.

Vilken rätt till ersättningslägenhet har du om din värd säger upp dig för att han behöver din lägenhet själv?
Det är frågan som aktualiseras i fallet med Helle Axel Nilsson.

Hennes bostadskarriär började med en stor lägenhet på Drottninggatan som byttes till en fyra i Gamla Stan som för tio år sedan byttes till en lägenhet i flygelbyggnaden i Tullinge. Men efter ett beslut i Svea hovrätt slutar hennes bostadskarriär med att hon blir bostadslös.
– Jag tycker hovrättens beslut är horribelt. Jag drar slutsaten att den som blir uppsagd måste ta den lägenhet som erbjuds oavsett även om den är mycket sämre än den man har, annars riskerar man att bli bostadslös. Hyresgästens skydd är svagt, säger Helle Axel Nilsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bakgrunden är att Helles hyresvärd Botkyrka församling sade upp hennes kontrakt 2010 med argumentet att de ville bygga om huset till en församlingslokal.
– Det kändes helt absurt att kyrkan ville slänga ut mig och först inte erbjöd ersättningsbostad, säger hon.

Lennart Sjöström, kyrkogårds- och fastighetschef i Botkyrka Församling, säger att han försökte hjälpa Helle genom att tidigt berätta att de behövde lägenheten.
– Vi har inget otalt med henne och jag berättade det tidigt för att hon skulle få tid att hitta en ny bostad, säger han.

Annons

Efter en tid erbjöd församlingen ersättningslägenheter till Helle. Lennart Sjöström anser att Helle borde nöjt sig med någon av de två lägenheterna.
– Nu har hon försuttit sin chans att få en lägenhet, säger han

Läs ocksåVräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Även hyresnämnden gick på kyrkans linje och ansåg att ersättningslägenheterna var godtagbara och att kyrkan hade rätt att säga upp Helle.

Men Helle och Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin överklagade beslutet till Svea hovrätt. Göran Walldin hävdar att besittningsskyddet är starkt och att hon har rätt till en godtagbar ersättningslägenhet. De två nyproducerade lägenheterna som erbjöds i Storvreten och Uttran låg högt upp vilket inte passar Helle som har katt.
– Jag är besviken på hovrättens beslut och tycker församlingen har gjort två fel. Dels erbjudit lägenheter som är mycket sämre än den hon har, dels har de tagit bort erbjudandet om ersättningslägenhet helt. De borde hittat en godtagbar lägenhet till henne på två år, säger han.

Svea hovrätt anser att hyresnämndens beslut är korrekt och att Helle Axel Nilsson ska flytta senast 1 februari 2013. Måns Edling, hovrättsråd på Svea hovrätt, förklarar att ibland är hyresvärdens behov så stora att hyresgästen får nöja sig med en ersättningslägenhet som är sämre än den man har.
– Den som tackar nej till en ersättningslägenhet tar en stor risk, speciellt om man hyr en lägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus där besittningsskyddet är svagare än för den som hyr en vanlig lägenhet av ett stort bostadsbolag, säger Måns Edling.

Annons
Läs ocksåJonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

En som är nöjd med beslutet i hovrätten är kyrkoherden i Botkyrka Församling, Sven Gunnarsson.
– Det var ett logiskt beslut eftersom hyresnämnden redan gett oss rätt. Jag hade varit förvånad om inte hovrätten gått på nämndens linje, säger han.

Kommer ni att hjälpa Helle Axel Nilsson på något sätt?
– Nej, vi har redan erbjudit två lägenheter som hon har tackat nej till.

Fakta: Du har rätt att bo kvar

Besittningsskyddet gör att en värd inte kan säga upp dig med förstahandskontrakt utan vidare.Ett undantag är när lägenheten ska genomgå en stor ombyggnation eller användas till lokal.  Någon absolut rätt till ersättningslägenhet finns inte men erbjuds ingen lägenhet kan hyresnämnden gå emot hyresvärden och besluta att hyresgästen får bo kvar.

Läs också Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Hovrätten river upp beslut: hyresgäst vräks efter sexhandel Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.