HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kongress om rätten till ett hem

Borås Hur mår den som saknar en trygg bostad? Är bostadsbristen en myt? Och vad är nyttan med allmännyttan? Det var frågor som diskuterades på Hyresgästföreningens Bostadskongress i Borås idag.

– Hur många här inne har inte ett tryggt boende?

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kastar ut frågan till de närmare hundra personer som samlats på  Sagateatern för att delta i torsdagens Bostadskongress.

Läs ocksåAlices filmer från verkligheten visas på bostadskongressen

Några få händer sträcks upp i luften. Det visar sig att ett par av de yngre kongressdeltagarna bor tillfälligt i andra hand.

– Tyvärr är ni långt ifrån ensamma. När jag var ung kändes det där med att vara inneboende hos någon annan som något väldigt avlägset och märkligt. Idag är det mer regel än undantag för unga i våra storstäder, sade Linder.

Deltagarna kom från hela region BohusÄlvsborg-Skaraborg. De var politiker, kommunala tjänstemän representanter för bostadsbolag och organisationer.

Annons
Läs ocksåUddevallahem värd för nationell bostadskongress

Alice Nilsson Carlsson är kommunikatör för organisationen ”jagvillhabostad.nu”. Hon hoppades att dagens föreläsningar och debatter skulle innehålla praktiska lösningar på bostadsbristen.

– Problemet har vi formulerat hur många gånger som helst. Nu måste vi hitta lösningar. Och det krävs modiga politiska beslut för att det ska lyckas, sade hon.

Temat för dagen var ”Alla har rätt till ett bra hem”. Till talarna och debattörerna hörde Lisa Pelling, statsvetare, Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad, Carina Ohlsson (S), riksdagsledamot, Martin Grander, bostadsforskare samt Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren, förbundsordförande Marie Linder, chefsekonom Martin Hofverberg samt regionordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg, Maria Hjelm.

Läs ocksåDerehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Den som vävde ihop programmet och ställde frågor till panelerna var dagens konferencier, teveprofilen och författaren Carin Hjulström.

Annons

– Människors bostadssituation är en central del av välfärden. Därför har vi alla ett ansvar att lyfta de här viktiga frågorna. Inte bara de folkvalda politikerna, sade förbundsordförande Marie Linder.

Under dagen visades även filmaren Alice Winroths kortfilmer om hur bostadsbristen slår mot landets unga.

Läs också Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.