Annons

Bostadsort avgör bidrag

Halmstad Johanna Larsson i Halland fick nej när hon ansökte om bidrag för att kunna vara med i Hyresgästföreningen. Men hade hon bott i Skåne är det mycket möjligt att hon fått ja.

​– Avgiften till Hyresgästföreningen är inget som socialen hjälper en med, men tidning det får man. Vilket är egentligen viktigast? undrar Johanna som i våras fick nej när hon ansökte om 75 kronor extra i socialbidrag för att kunna vara med i Hyresgästföreningen.

Annons
Hem & Hyras rundringning visar att kommunerna har olika policy för socialbidrag när det gäller avgiften till Hyresgästföreningen. Biståndshandläggarna i Landskrona och Höör ser positivt på medlemskapet.
– Vi godkänner den utgiften, säger handläggare Kent Arvidsson i Höör. Våra klienter har ofta en svag ställning på hyresmarknaden. Hamnar de i bråk med sin hyresvärd så är det ju bra om de kan få den hjälpen. Vi ser medlemsskapet som en slags försäkring.
Den som söker bidrag i halländska Halmstad får dock nej.
– Vi betraktar inte medlemsskapet som en nödvändig utgift, säger Ingrid Nedmark, verksamhetschef vid försörjningsenheten.
Fotnot: Johanna heter egentligen något annat.

Annons
Fakta: socialbidrag

Den som inte kan försörja sig på annat sätt har rätt till ekonomiskt bistånd/socialbidrag. Stödet är uppdelat i en riksnorm (samma belopp i hela landet) som ska räcka till bland annat mat, kläder, och tidning.Stödet ger också rätt till ersättning för kostnader som hyra, hemförsäkring, fackavgift – och, i vissa kommuner, avgift till Hyresgästföreningen.

Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.