Annons

Botkyrkabyggen ska sätta upp 500 laddstolpar

Botkyrka Botkyrkabyggen gör en storsatsning på laddstolpar till elbilar. Inom ett halvår ska bolaget sätta upp 100 laddstolpar i sina bostadsområden. Men om några år ska 500 laddstolpar vara på plats.
Foto: Kenneth Samuelsson
Botkyrkabyggen ska sätta upp 500 laddstolpar i bland annat Alby.

Flera bostadsbolag har börjat erbjuda sig att sätta upp laddstolpar för att underlätta för hyresgäster som kör elbil. Men antalet laddstolpar är hittills få, Stockholms största kommunala bostadsbolag Stockholmshem har till exempel satt upp 27 stycken.

Hem & Hyras genomgång av bostadsbolag i Jönköping, Kalmar, Östergötland och Gotland bekräftar bilden. Stångåstaden i Linköping med 18 500 lägenheter har till exempel 18 laddplatser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men ett bostadsbolag som har bestämt sig för att storsatsa på el-bilar och laddplatser för hyresgäster är Botkyrkabyggen.

Bolagets mål är att ha helt fossilfria transporter 2020. Det ska ske genom att bolaget byter ut sina 57 fossildrivna transport- och lastbilar till el-bilar till nästa år, med början 2019 då 18 el-bilar köps in.

Annons

Och även om inköpspriset för en elbil kan vara högre än en fossilbil så berättar Joe Martarian, affärsområdeschef på bolaget, att satsningen minskar bolagets bilkostnader totalt.
– Att köra en mil med en el-bil kostar 1,50 kronor i laddningskostnad. Sedan är både servicekostnader och skatt mycket lägre än en fossilbil, så det blir inga extrakostnad för bolaget, tvärtom, säger han.

Läs ocksåLaddad på elbil? Då gäller det att bo hos rätt hyresvärd: "Ska vara lätt att välja klimatsmart"Daniel Svanqvist, hyresgäst Åkab.

Bolaget går också i bräschen med en storsatsning för att underlätta för hyresgäster som kör elbil. Satsningen bygger på ett enkätunderlag där 118 hyresgäster svarade att de hade en el-bil och att 806 hyresgäster var intresserade av att köpa en elbil.
– I ett första skede så ska vi sätta upp laddstolpar på 100 parkeringsplatser i våra fem bostadsområden senast våren 2020.

Men fler laddstolpar är på gång. I oktober går bolaget ut med en ny enkät för att bland annat fråga hur många som kör el-bil och hur många som funderar på att köpa en. Underlaget ska sedan ligga till grund för hur många fler laddstolpar och var ytterligare laddstolpar ska sättas upp.
– Jag räknar med att vi sätter upp cirka 500 laddstolpar till de närmaste åren, säger han och tillägger att det kan bli många fler – bolaget har 9 200 parkeringsplatser.

Annons

Vad kommer en laddplats att kosta för hyresgästerna?
– Vi har inte bestämt det än utan det ska förhandlas med hyresgästföreningen.

Läs ocksåVann Laddguldet för sin strategi – vd:n: "Flest stolpar är inte bäst"Genom flexibla lösningar lyckas Strömstadsbyggen, där Tobias Kristiansson är vd, erbjuda sina hyresgäster möjlighet att ladda elbil. Strategin belönades med utmärkelsen Laddguldet 2023.
Läs också Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Athena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa" Benjamin kämpade i två år för en laddplats - fick ställa bilen obevakad i stan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.