Annons

Botkyrkabyggen vill höja hyran med 2,7 procent

Botkyrka Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen vill höja hyran med nära tre procent för att finansiera underhållssatsningar. Men Björn Raemklang förhandlare på Hyresgästföreningen är kritisk.

– Att de vill ha en så stor hyreshöjning beror bara på att Botkyrka kommun har krävt att Botkyrkabyggens vinst ska öka till 50 miljoner kronor under 2011, säger han och tillägger att  hyresgästerna skulle slippa hyreshöjningar om bolaget nöjde sig med en vinst på 30 miljoner kronor under 2011.

Björn Raemklang understryker att bolaget tagit ut en högre hyra under flera år för att finansiera framtida renoveringar.
– Jag tycker bolaget ska överväga att låna resten av pengarna till renoveringarna istället för att höja hyran ytterligare. Det tror jag blir billigare för hyresgästerna, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist säger att det kommer att bli svårt att finansiera upprustningen oavsett om de lånar eller höjer hyran eftersom kostnaderna är så stora.
– Vi måste ta nya lån men vi vill undvika att låna för mycket eftersom vi då får dras med räntekostnader och avskrivningskostnader under lång tid, säger han.

Annons

Han räknar med att hyran behöver höjas med 0,5 procent för att finansiera ökade kostnader för bland annat drift och räntor. Resterande höjning med 2, 2 procent motiverar han med att bolaget behöver pengar för kommande underhållsinsatser.
 – Vi tror inte att de som bor där kan ta den hyreshöjning som krävs för att finansiera underhållssatsningarna så därför har vi valt att höja lite extra under flera år, för att stå på en stabilare ekonomisk grund. Det vill vi fortsätta med under 2011, säger Ulf Nyqvist.

Det som drivit fram kravet på hyreshöjning är att Botkyrka kommun har höjt soliditetskravet på Botkyrkabyggen från 23 till 25 procent, det innebär att vinsten på 35 miljoner ska öka till 50 miljoner kronor under 2011.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.