Annons

Botkyrkabyggens vd bemöter kritik

Botkyrka Nätverket Alby är inte till salu hävdar att det begåtts fel i samband med försäljningen av 1 300 lägenheter. Men Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen tillbakavisar kritiken.

Nätverket Alby är inte till salu har överklagat Botkyrka kommuns försäljning av 1 300 lägenheter på Albyberget. Men kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S), vill inte besvara kritiken, enligt Hediye Güzel, pressansvarig på Botkyrka kommun. Skälet är att hon inte vill kommentera kritiken så länge ärendet prövas av förvaltningsrätten.

Däremot går Botkyrkabyggens vd, Ulf Nyqvist, som sålt fastigheterna på uppdrag av kommunpolitikerna, med på att kommentera kritiken. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nätverket menar att ni sålt fastigheterna till underpris. Vad anser du om deras kritik?

Annons

– Köparen betalar ca 30 miljoner kronor över marknadsvärdet i en affär på drygt 700 miljoner kronor, viket är för båda parter en bra affär. Att priset ligger strax över marknadsvärderingen indikerar att marknadens sätt att se på den här affären överensstämmer med den värdering som gjorts. Betalar man för mycket för fastigheterna riskerar man att få en köpare som satsar mindre på underhåll för att han ska ha råd att betala räntor mm. Betalar köparen för lite har säljaren gjort en dålig affär, som drabbar hyresgästerna med sämre ekonomi i företaget. Marknadsvärdet har ingenting med taxeringsvärdet att göra när det gäller hyresfastigheter.

Mikael Ahlström ägde tidigare hyresrätter i Salem genom sitt bolag Procuritas. Enligt nätverket hade han då sagt att han skulle vara en långsiktig och ansvarsfull ägare av lägenheterna men sedan inte varit det. Varför informerades inte fullmäktigeledamöterna om det innan affären röstades igenom?

Annons
Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

– När det gäller underlaget till fullmäktige så tycker vi att vi lämnat ifrån oss ett relevant beslutsunderlag. Vi kände till att Procuritas ägt en minoritetspost i ett bolag som ägt fastigheter i Salems kommun och där huvudägaren (KF) valde att sälja. Procuritas hade i det läget inga möjligheter att ligga kvar som ägare. Det var Procuritas styrelse och inte Mikael Ahlström som fattade det beslutet och Procuritas har ingenting med Mitt Alby att göra mer än att en delägare har varit aktiv i båda bolagen. Vår uppfattning, med den sammanvägning vi gjort, var att Procuritas agerande i Salem inte hade med den här affären att göra.

Läs också Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.