Annons

Bovärdar uppmanades informera om papperslösa

Blekinge Kommunala bostadsbolag i Blekinge ombads att informera gränspolisen om människor som vistas illegalt i Sverige men sedan backade polisen. Det rapporterar P4 Blekinge.

Gränspolisen har skickat mejl till flera kommunala bostadsbolag i Blekinge, där de ber bovärdar att informera om människor som vistas illegalt i Svierge.

Polisens presstalesperson Eva-Gun Westford säger att det handlar om ett politiskt beslut som polisen ska verkställa, att de ska öka antalet verkställningar och utvisningar. I det arbetet behöver de allmänhetens hjälp, bland annat i form av information från bovärdar, menar hon. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi gör på olika sätt för att bli bättre och gruppen har då som en del i sin arbetsmetod valt att gå ut och efterfråga information. Det här är en svår situation och ibland så väljer man lite udda metoder, säger Eva-Gun Westford till P4 Blekinge.

I mejlet står det bland annat:

Annons

”Det vi söker är information angående adresser där ni upplever att det vistas fler personer än vad som är skrivna. De vi söker för att kunna verkställa ur landet, gömmer sig ofta hos släktingar/andra bekanta.”

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Olofströmshus är ett av bolagen som har fått mejlet och  vd Magnus Lindahl är kritisk.

– Vi ska vara en trygg hyresvärd och vi kommer inte gå ut och säga vilka människor som är i lägenheterna. Vår uppgift är att ta hand om våra hyresgäster, säger Magnus Lindahl till P4 Blekinge.

Annons

Senare backade polisen och uppger att de inte ska göra om det eftersom initiativet mötts av kritik och skapat osäkerhet hos dem som de skickat mejlet till.

Läs ocksåHär ska bil och cykel ingå i hyrandela bilar
Läs också Läxhjälpen ger extra push att klara skolan − stöttas av flera bostadsbolag Coronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster Bjuvsbostäders vd får gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.