HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Coronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster

Kristianstad Nu får risken för spridning av coronaviruset direkta följder för hyresgäster. I Kristianstad uppmanas hyresgäster att inte anmäla fel om de inte är akuta. Och innan personal går in i lägenheter kommer de att fråga om symptom och resor. Att ta i hand bannlyses också.
Foto: Petra Martinsson/Mikael Rönndahl/ABK
Information har gått ut till hyresgästerna på olika språk. Jonas Rosenberg, ABK.

Det kommunala bostadsbolaget ABK, i dialog med Kristianstads kommuns avdelning för skydd och säkerhet, har beslutat införa en rad nya riktlinjer för att minska riskspridningen av coronaviruset covid-19. De träder i kraft i dag fredag och innebär flera saker för hyresgästerna.

Vid felanmälan samt vid inbokade möten kommer bostadsbolaget att fråga om symptom och eventuella resor till riskområden (Iran, Italien, Sydkorea, Tyrolen i Österrike och Kina). Svarar hyresgästen ja kommer personalen att avbryta besöket omgående om ärendet inte är akut. Nya fysiska besök bokas in tidigast efter 15 april.
– Här måste alla ta ett egenansvar och vara ärliga med sina symptom, säger Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Vidare får den som har hosta, feber, snuva eller halsont inte vistas i våra ABK:s lokaler alls. Bokade möten kommer att avbokas om någon i besökarens hushåll uppvisar symptom.

Personalen kommer inte att beröra hyresgäster, till exempel ta i hand. De kommer att hålla avstånd till hyresgäster på områdena. Hyresgästerna uppmanas att göra likadant.

Inga nya stambyten kommer att påbörjas, dock slutförs de som pågår.

Läs ocksåSnart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"Anders Sjöberg, värvare på Hyresgästföreningen. Medlemsrekryterare utanför dörr.

– Vi sätter inte in dessa åtgärder för att vi bedömer att riskspridningen är speciellt stor hos våra hyresgäster. Det handlar om att ta samhällsansvar och minska risken för spridning till riskgrupper och trycket på sjukvården, säger Jonas Rosenberg.

ABK inför en mängd olika riktlinjer också för personalen. Inga möten med över 30 personer, undvika tjänsteresor och bolaget kommer att skaffa skyddsutrustning att användas vid till exempel eventuell kontakt med bekräftat sjuka hyresgäster.

Det planeras också för scenarier där kontor måste stängas och att en stor del av personalen måste vara hemma, exempelvis om skolorna stängs och föräldrarna måste vara med sina barn.

Läs ocksåHyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

– Riktlinjerna gäller tills vidare men de kan ändras fort. Vi följer utvecklingen och rekommendationerna noga, säger Jonas Rosenberg.

LÄS OCKSÅ: Så smittsamt är coronaviruset i lägenhetshus

Corona i Hyressverige
Läs också Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende" Mer än var tionde har problem att betala hyran: "Inte hållbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.