Annons

Boverket föreslår ännu mindre studentbostäder

Nyheter Studentbostäder ska kunna bli ännu mindre än vad Boverket tidigare har tänkt. I morgon skickas nya förslag ut på en snabbremiss så att reglerna kan ändras till 1 juli

I somras kom Boverkets förslag om nya regler för student- och ungdomsbostäder. De innebar bland annat att bostäderna skulle kunna bli mindre än i dag, cirka 20 kvadratmeter, och kunna byggas i mer bullerutsatta lägen.

I december föreslog Boverket dessutom att husägare ska kunna bygga stugor på upp till 25 kvadratmeter på sin tomt utan bygglov. Tanken var att de också skulle kunna hyras ut till studenter och unga.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Förslagen har varit ute på remiss och fått många reaktioner. Flera remissinstanser tycker att kraven på studentbostäder kan sänkas ytterligare. Dessutom kom invändningar mot att skapa kategoriboende för ungdomar. 

Boverket har tagit till sig flera av synpunkterna och kommit fram till flera ändringar.

Annons

– Våra nya förslag kommer att innebära att man kan bygga ännu mindre studentbostäder. Vi går också över från att föreslå lättnader för ungdomsbostäder till generella lättnader för små bostäder, säger Kristina Einarsson, projektledare för uppdraget på Boverket.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

De 25 kvadratmeter stora stugorna på villatomter ska kunna bebos av vem som helst och särskilda regler för ungdomsbostäder slopas helt.

Eftersom det är förhållandevis stora ändringar skickas förslagen ut på remiss igen. Men det är mycket bråttom. Remissinstanserna får bara en vecka på sig att reagera.

– Man har sagt att det är heligt att det ska bli färdigt till 1 juli. Samtidigt är det en större kursändring vi gör och då vill vi ha in synpunkter, säger Kristina Einarsson.

Annons
Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Exakt hur de nya förslagen ska se ut blir klart under fredagen, då remissen skickas ut via e-post.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Maj-Britt, 73, fånge hemma i sommarhettan – värden vägrar installera hiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.