HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Brandfarliga dörrar måste tätas

Värmland Otäta dörrar är en brandfara i 66 lägenheter i Karlstad. Räddningstjänsten har beslutat om ett föreläggande om att hyresvärden måste täta samtliga dörrar.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresgästen Christer Höök visar dörrarna som räddningstjänsten dömt ut.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om fastigheterna där en väggskiva föll ner från en balkong. Händelsen fick både Räddningstjänsten, Karlstads kommun och Hyresgästföreningen i region Mitt att agera då det visade sig finnas fler fel än balkongerna. Man har bland annat intresserat sig för husens konstruktion, då fastigheterna är stabiliserade med spännband.

Vid tre tillfällen har räddningstjänsten gjort brandtillsyn. Man har inspekterat vindsutrymmen, trapphus samt lägenheter där hyresgäster varit hemma.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

När Hem & Hyra besökte husen i höstas skrev vi bland annat om att dörrarna ut i trapphusen var otäta, och det var det allvarligaste felet som räddningstjänsten hittade. Det var så allvarligt att räddningstjänsten krävde att det skulle åtgärdas omgående.

– Arbetet har påbörjats av hyresvärden men det är bara tätat med isolering utifrån, men vi tror att det kommer att behövas fyllas upp med isolering från insidan också för att det ska bli riktigt tätt, säger Glenn Appel som är brandskyddsingenjör vid Räddningstjänsten i Karlstad.

Utöver felen med de otäta dörrarna, hittade Räddningstjänsten otäta mellanrum mellan byggnadsdelar när de inspekterade under trösklar och i dörrvalv.

Läs ocksåIsabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa

När detta ska åtgärdas är ännu inte beslutat.

– Vi kommer att göra något gemensamt med övriga förvaltningar inom kommunen, så det tar tid att få ordning på all dokumentation. Vi tittar bara på brandskyddet. Stadsbyggnadsförvaltningen tittar på balkongerna och när vi fattar beslut vet vi ännu inte, säger Glenn Appel.

Läs också Polisövervakning i Nacksta Ett lyft för Sandvikens bomarknad Ludvikaföreningen drabbad av flera inbrott – "total fördärvelse"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.