HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brist på hyresrätter i 31 skånska kommuner

Skåne Det byggs för lite och det är brist på hyresrätter i 31 av Skånes 33 kommuner. Ungdomar, äldre och ekonomisk svaga grupper drabbas hårdast.

Idag släppte länsstyrelsen i Skåne sin årliga bostadsmarknadsanalys. I den redovisas hur välmående den skånska bostadsmarknaden är. Det som slås fast är att gapet mellan utbud och efterfrågan på bostadsmarknaden är stort.

− Vi kan konstatera att gapet mellan utbud och efterfrågan är väldigt stort och på så sätt är vi långt ifrån en balans. Konsekvensen blir att rörligheten på bostadsmarknaden minskar. Den har varit dålig länge det vill säga så länge som vi har haft bostadsbrist, säger Birgitta Wadkvist, bostadssakkunnig vid länsstyrelsen i Skåne.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Bostadsmarknadsanalysen visar även att bristen på hyresrätter har ökat. Förra året var det brist i 28 av de 33 skånska kommunerna. I år är det endast Lomma och Staffanstorp som inte har brist på hyreslägenheter. De som drabbas hårdast av bostadsbristen är unga, äldre och hushåll med svag ekonomi.

Annons

− Unga som ska in på bostadsmarknaden och vill ha en mindre lägenhet, äldre som sålt villan och vill ha en hyresrätt i en centralort samt ekonomiskt svaga grupper har tufft att lösa sin bostadssituation idag.

Överraskningen i årets undersökning är att 17 av de skånska kommunerna redovisar att de inte har någon brist på bostäder och att endast elva respektive sju kommuner har brist på bostadsrätter och egna hem. Men länsstyrelsen ifrågasätter kommunernas svar.

Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

− Vi är tveksamma till svaren eftersom det råder brist på hyresrätter i 31 av 33 kommuner. Därför tänker vi undersöka vad som kan ligga bakom. Kanske har de svarat som de gör på grund av den ekonomiska osäkerheten på bostadsmarknaden, säger Birgitta Wadkvist.

Annons

Läs även: 28 skånska städer har brist på hyresrätter
Bostadsbristen allt värre i Skåne

Läs också Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.