Annons

Brister i revisionen – nu måste årsmöten göras om i Motala

Motala Felaktiga revisionsberättelser gör att fem av sex lokala hyresgästföreningar i Motala kommun måste hålla nya årsmöten. Dessutom fick årsmötet för föreningen i Motala-Vadstena ajourneras av samma orsak.

Årsmöten i Hyresgästföreningen brukar vara tämligen odramatiska tillställningar. Men när Hyresgästföreningen Motala-Vadstena på torsdagskvällen höll sitt årsmöte på Torvmossen i Motala blev det viss uppståndelse. Avgående ordförande Urban Gunnarsson hann bara avverka de inledande punkterna på dagordningen innan han föreslog att mötet skulle ajourneras och lämnade över ordet till Dennis Larsson, ordförande för Hyresgästföreningens etik- och stadgegrupp i region Sydost.

— När jag kom hit i dag så gick jag igenom bland annat årsmötesprotokollen från de lokala hyresgästföreningarna och de lämnar en hel del övrigt att önska. Bland annat har man på vissa ställen beviljat ansvarsfrihet för år 2019 och den verksamheten har vi ju inte haft ännu. Dessutom är inte revisionsberättelserna korrekta, säger Dennis Larsson.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Han menar att det finns två olika fel i samtliga revisionsberättelser, både på förenings- och lokalföreningsnivå. Dels saknas uppgift om vilken förening som revisionen omfattar och dels har revisorerna inte angett om man vill ge styrelserna ansvarsfrihet eller inte.

Revisionsberättelserna saknar uppgift om vilken förening som revisionen avser och om styrelsen föreslås få ansvarsfrihet eller inte. Detta är revisionsberättelsen för föreningen på kommunnivå.

Därför måste fem av sex lokala hyresgästföreningar nu hålla extra årsmöten innan föreningens återupptas den 10 april. De lokala föreningarna arbetar på bostadsområdesnivå och den sjätte är nybildad och har därför ännu inte haft någon revision.

Beskedet mottogs med bestörtning hos flera förtroendevalda och andra medlemmar som kommit till årsmötet.

Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

— Varför har inte det här uppdagats tidigare? ifrågasatte Johnny Westrum, ordförande för lokala hyresgästföreningen Charlottenborg.

— Jag vet inte. Jag upptäckte det när jag kom hit i dag, svarade Dennis Larsson och berättade att det ingår i etik- och stadgegruppens uppdrag att besöka årsmöten och titta på handlingar runt om i regionen.

Dennis Larsson betonar att det är revisorerna själva som bär ansvar för att revisionsrapporterna görs på rätt sätt, medan styrelserna ansvarar för de fel som upptäckts i protokoll.

Annons
Läs ocksåNedlagd förening väcks till liv

— Om man inte läser protokollet innan det justeras så får man göra om, tyvärr, säger han.

Hem & Hyra har pratat med flera av ordförandena för de lokala hyresgästföreningarna men ingen kan svara på vad som har gått fel.

— Jag fick veta det här precis före mötet och blev helt paff. Usch, jag kände mig gråtfärdig. Jag förstår ingenting, säger Ewa Karlsson, ordförande för Torvmossens lokala Hyresgästförening.

Nu väntar en hel del arbete för de förtroendevalda som måste kalla till och hålla extra årsmöten. Flera av deltagarna på mötet efterlyser bättre stöd från Hyresgästföreningen för att undvika att något liknande händer igen. Flera uttryckte också att de tog illa vid sig av kritiken.

— Har det uppfattats som en utskällning så ber jag om ursäkt, för det är inte så, sade Dennis Larsson och uppmanade samtidigt förtroendevalda att delta i de utbildningar som föreningen erbjuder.

Christer Karlsson, som ingår i valberedningen, befarar att det som skett kan göra det ännu svårare att rekrytera nya förtroendevalda.

— Det är helt omöjligt att få folk att ställa upp, de skrattar ju bara åt en när man kommer och frågar om de vill jobba i en styrelse. Och sedan kommer en sådan här grej när man lagt ner hur mycket tid som helst. Man tappar ju lusten helt och hållet.

Annons

Valberedningen har till exempel ännu inte lyckats hitta någon som kan tänka sig att efterträda Urban Gunnarsson som har förvarnat om att han inte ställer upp för omval efter fem år som ordförande i Motala-Vadstena.

Ingen av de två förtroendevalda revisorer som har undertecknat de olika revisionsberättelserna deltog på torsdagskvällens möte. När Hem & Hyra når en av dem, Maud Johnsson på telefon efter mötet så är kritiken mot revisorernas arbete en nyhet för henne.

— Oj, jag kan inte svara på vad som har hänt. Vi har gått igenom allt och kollat de protokoll som fanns och bedömde att det var okej men jag förstår inte varför vi inte skrev det. Det är ju allvarligt som sjutton.

Minns du om ni tog ställning till ansvarsfrihet i rapporterna?

— Nej och jag ser det inte framför mig nu. Men vi har skrivit under utan att göra det alltså? Det är vi som har slarvat där då. Jag kan inte varken försvara eller förklara, säger Maud Johnsson.

Läs också Motalaföreningen utan styrelse Populära sommarklubbar i Motala De petades från sitt uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.