Annons

De petades från sitt uppdrag

Motala Efter ett kritiskt mejl till en annan förtroendevald fick Barbro Lindgren och Margareta Nilsson beskedet att de avsatts som valberedning av Hyresgästföreningens regionstyrelse. För hårt, anser de båda.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästerna Margareta Nilsson, till vänster, och Barbro Lindgren avsattes som valberedning med två veckor kvar till årsmötet.

När Hyresgästföreningen i Motala–Vadstena höll årsmöte i mars 2016 valdes hyresgästerna Barbro Lindgren och Margareta Nilsson från Tjällmo enhälligt till ny valberedning för det kommande verksamhetsåret.

Men bara ett par veckor innan de skulle presentera sina förslag på 2017 års årsmöte fick de beskedet att de hade avsatts. Uppdraget togs i stället över av regionens valberedning.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Vi fick veta det via telefon, att man inte hade något förtroende för oss längre, säger Barbro Lindgren.

Det var regionstyrelsen i Hyresgästföreningen Sydost som fattat beslutet. Detta efter att ha tagit del av en mejlkonversation mellan valberedningen och en annan förtroendevald, som ville nominera en kandidat till föreningsstyrelsen (läs mejlet nedan).

Barbro Lindgren och Margareta Nilsson förklarar mejlet med att de känt sig motarbetade, framför allt i försöken med att få med hyresgäster hos en större bredd av hyresvärdar bland de förtroendevalda.

Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

– Några dagar efteråt så skrev jag ett nytt mejl och bad om ursäkt och förklarade att det inte var illa menat, säger Barbro Lindgren.

Regionstyrelsen menar också att valberedningen inte påbörjat sitt arbete i tillräckligt god tid, något som Barbro Lindgren och Margareta Nilsson förnekar.

Annons

– Vi slet med det här hela hösten, säger Margareta Nilsson.

Läs ocksåSå umgås grannarna i coronatider

Barbro Lindgren och Margareta Nilsson tycker att de straffas för hårt. De förlorar till exempel det arvode som brukar utbetalas till valberedningen.

– Det här handlar inte om pengarna utan om hur vi blivit behandlade. Det är en överreaktion. Vi kunde väl åtminstone fått lämna vårt förslag på namn och låtit årsmötet bestämma. Det är väl så det ska gå till, säger Barbro Lindgren.

Hon har varit engagerad i Hyresgästföreningen i närmare 50 år och var för några år sedan med och väckte nytt liv i den insomnade lokala föreningen i Tjällmo, som ordnar många aktiviteter på orten. Men nu är hon tveksam till att fortsätta.

– Jag är så besviken. Ska det verkligen få gå till så här?

Enligt Anita A:son Landegren, vice ordförande i regionstyrelsen och den som meddelade valberedningen beslutet, så kan regionstyrelsen både avsätta och tillsätta förtroendevalda om man bedömer att det är lämpligt.

Annons

– Vi har inte brutit mot några stadgar, säger hon.

Att det första mejlet följdes av en ursäkt spelar ingen roll, anser hon.

– Det här är ett sätt att markera att man inte gör så här. Som valberedning borde man vara tacksam om man får in förslag, säger Anita A:son Landegren, som även ingår i regionens etik- och stadgegrupp som utredde ärendet inför beslutet.

Enligt henne hade ett möte hållits bara några dagar innan mejlet skickades med syfte att försöka reda ut en konflikt som pågått en längre tid mellan två grupper av förtroendevalda i Motala–Vadstenaföreningen.

– Jag tycker att tonen är väldigt tråkig och den lockar ju inte till att man ska samarbeta direkt, säger Anita A:son Landegren.

Fakta: Så här lyder mejlet

Hem & Hyra har tagit del av det mejl som ligger till grund för regionsstyrelsens beslut att skilja valberedningen från sitt uppdrag.

”Hej NN!
Tack för ditt mail.
Margareta och jag håller på att se över hur vi ska gå tillväga som valberedare.
Som vi uppfattat det hela är vi valda att jobba fram förslag på personer som kan tänka sig att ta på sig uppdrag. Nu verkar det som att det är […] som tagit över vårt uppdrag i Motala /Vadstena föreningen, det kommer vi inte att acceptera. […]
Försöker ni utplåna de Förtroendevalda inom Bostadsstiftelsen Platens bostadsområde.
MVH Barbro och Margareta”

Läs också Nedlagd förening väcks till liv Kallhyra kan tvinga Barbro flytta Motalaföreningen utan styrelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.