Annons

Nedlagd förening väcks till liv

Motala Hyresgästföreningen i Motala-Vadstena återuppstår. Men coronaläget gör att den tilltänkta styrelsen inte kan väljas.
Foto: Jenny Knutsson
Ewa Karlsson och Urban Gunnarsson tycker att det behövs en hyresgästförening i Motala och Vadstena. De står nu i startgroparna och en interimstyrelse har utsetts.

När Hyresgästföreningen Motala-Vadstena efter en del turbulens till sist kunde genomföra sitt årsmöte förra våren stod det klart att ingen ville ta på sig uppdraget som ordförande. Urban Gunnarsson som lett styrelsens arbete de senaste åren avböjde omval och valberedningen lyckades inte hitta någon efterträdare.

Det innebar att verksamheten på kommunnivå lades på is tills vidare. De sju lokala hyresgästföreningarna i Motala jobbade vidare och höll fram till coronautbrottet sina aktiviteter ungefär som vanligt, berättar Ewa Karlsson, som är ordförande för lokala hyresgästföreningen Torvmossen. Men det har varit problematiskt att det saknats en kommunförening, anser hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

— Vi har inte haft så mycket stöd. Det har varit tufft ibland och det hade varit lättare om det funnits en föreningsstyrelse att vända sig till i olika frågor, säger hon.

Ewa Karlsson är också en av de förtroendevalda som ställer upp när nu Motala-Vadstena-föreningen gör comeback. En nio personer stark interimsstyrelse har bildats och tanken var att medlemmarna vid årsmötet i mars skulle ta ställning till om den skulle väljas som ordinarie. Men så kom corona. Bara någon vecka före årsmötet beslutade Hyresgästföreningen centralt att alla årsmöten som ännu inte hållits skjuts upp på obestämd tid.

Ewa Karlsson beklagar läget men konstaterar att det inte är något att göra åt.

Annons
Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

— Det är ju likadant för alla. Vi försöker jobba på så gott det går så länge, säger hon.

Urban Gunnarsson, som för ett år sedan var mycket bestämd och tyckte att det var dags för nya krafter att ta över, har ändå valt att axla uppdraget som ordförande i interimsstyrelsen.

— Jag blev övertalad, säger han och ler men blir sedan allvarlig.

Läs ocksåMotalaföreningen utan styrelse

— Det behövs en föreningsstyrelse i Motala. Om jag kan hjälpa den att komma i gång så vill jag göra det.

Trots att föreningen är gemensam för Motala och Vadstena så saknas medlemmar från Vadstena i den grupp som nu står redo att börja arbeta.

Annons

— Det är tråkigt och inte alls bra. Det är en av de viktigaste sakerna att jobba med framöver, att få med medlemmar därifrån som vill engagera sig som förtroendevalda, säger Urban Gunnarsson.

Bristen på mångfald i den tilltänkta styrelsen är också ett problem, anser de. Många hyresgäster i Motala och Vadstena har utländsk bakgrund och Ewa och Urban hoppas att de projekt som nu pågår, som till exempel ”Världens mammor”, ska öka mångfalden även bland Hyresgästföreningens förtroendevalda.

— Det är en av de saker vi måste jobba med. Vi vill också satsa på att öppna upp fler närlokaler så att grannar kan träffas. Men just nu är corona i vägen för det mesta, konstaterar Ewa Karlsson.

Läs också Brister i revisionen - nu måste årsmöten göras om i Motala Populära sommarklubbar i Motala De petades från sitt uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.