Annons

Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten

Dalarna Hyresgästen hävdar att hon inte får tända rökelse och meditera och anmälde därför sin hyresvärd till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för brott mot religionsfriheten.
Bilden visar en Buddhastaty.
Foto: Pete Linforth/Pixabay
Hyresgästen har DO-anmält sin hyresvärd för att hon hindras att utöva sin religion. Hon skriver bland annat att cigarettröken från grannarna är mycket störande men att hon själv inte får tända rökelse.

”Jag är buddhist och använder rökelser när jag mediterar och gör yoga.” Så skriver kvinnan i inledningen av sin anmälan till DO.

Kvinnan – som bor i en större stad i Mellansverige – fortsätter sedan med att berätta om grannarna som hon menar förföljer och trakasserar henne. De spelar hög musik, slår i dörrar eller kastar tunga grejer på vindsgolvet när hon mediterar och utövar yoga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Samtliga grannar samt hyresvärden visar tydligen att dom inte bryr sig om hur jag mår och att dom vill bli av med mig”, skriver kvinnan.

Annons

Värst är en granne som till och med stör sig på att hon spelar ”tyst meditationsmusik”.

Hon hävdar att hyresvärden har förbjudit henne att tända rökelse – samtidigt som han tillåter de andra i huset att ”röka som borstbindare”.

Annons
Läs också"Man ska uppträda med respekt"

Kvinnan menar att hyresvärden genom sitt agerande förhindrar henne att utöva sin religion. I början av augusti anmälde hon därför sin hyresvärd till DO – som direkt beslutade att inte ta upp ärendet. Någon motivering lämnade inte myndigheten, vilket tillhör rutinen.

Läs också Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.