HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Buddhist anmälde hyresvärd för brott mot religionsfriheten

Dalarna Hyresgästen hävdar att hon inte får tända rökelse och meditera och anmälde därför sin hyresvärd till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för brott mot religionsfriheten.
Bilden visar en Buddhastaty.
Foto: Pete Linforth/Pixabay
Hyresgästen har DO-anmält sin hyresvärd för att hon hindras att utöva sin religion. Hon skriver bland annat att cigarettröken från grannarna är mycket störande men att hon själv inte får tända rökelse.

”Jag är buddhist och använder rökelser när jag mediterar och gör yoga.” Så skriver kvinnan i inledningen av sin anmälan till DO.

Kvinnan – som bor i en större stad i Mellansverige – fortsätter sedan med att berätta om grannarna som hon menar förföljer och trakasserar henne. De spelar hög musik, slår i dörrar eller kastar tunga grejer på vindsgolvet när hon mediterar och utövar yoga.

Läs också"Man ska uppträda med respekt"

”Samtliga grannar samt hyresvärden visar tydligen att dom inte bryr sig om hur jag mår och att dom vill bli av med mig”, skriver kvinnan.

Värst är en granne som till och med stör sig på att hon spelar ”tyst meditationsmusik”.

Hon hävdar att hyresvärden har förbjudit henne att tända rökelse – samtidigt som han tillåter de andra i huset att ”röka som borstbindare”.

Läs ocksåMänniskor i hyresrätt - möt unika livsöden

Kvinnan menar att hyresvärden genom sitt agerande förhindrar henne att utöva sin religion. I början av augusti anmälde hon därför sin hyresvärd till DO – som direkt beslutade att inte ta upp ärendet. Någon motivering lämnade inte myndigheten, vilket tillhör rutinen.

Läs också Lena tog fajten om lyhördheten – därför får hon ersättning av värden Forskaren om buller i hemmet: ”Skapar en stressreaktion” Juristen: så gör du om du blir störd av grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.