Annons

”Man ska uppträda med respekt”

Södermanland Sonia Nilsson Ullström, förtroendevald i region Aros-Gävle, välkomnar Hyresgästföreningens värdegrund. "Nu blir det lättare att utesluta rasister", säger hon.
Foto: Montage / Lena Mattsson / Hyresgästföreningen

Redan inför Hyresgästföreningens förbundsstämma 2014 motionerade Skutskärsbon Sonia Nilsson Ullström, aktiv inom Hyresgästföre­ningen i Gävle-Älvkarleby-Ockelbo,  om att Hyresgästföre­ningens människosyn borde finns med i förenin­gens stadgar. Då stod det allmänt i stadgarna om alla människors lika värde.

Men Sonia Nilsson Ullström ville lägga till att Hyresgästföreningen inte ska diskriminera personer på grund av etnisk och social bakgrund, kön, köns­identitet, ålder, religion, sexuell läggning, funktionsnedsättning, språk eller politisk uppfattning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Som det är i dag dyker det upp personer som kanske inte ska vara med i vår organisation, personer med främlingsfientliga åsikter till exempel. Men det kan vara svårt att utesluta någon ur Hyresgästföreningen utan något konkret att peka på. Då är det bra att kunna luta sig tillbaka på våra stadgar, sa hon då.

Annons

Ingen stadgeändring gjordes 2014, men två år senare blev hennes förslag verklighet.

– Jag var lite tidigt ute kan man säga. Sedan tog de upp det här på nästa stämma 2016.  Jag tycker det är jättebra att detta uppmärksammas, men de tog inte med allt som stod i min motion. Jag skulle gärna ha med religion och sexuell läggning också i värdegrunden.

Läs ocksåMedlemmar som bryter mot värdegrunden kan uteslutas

Får man inte ha vilka åsikter man vill inom Hyresgästföreningen?

Annons

– Nej, det tycker jag inte. Man ska uppträda korrekt och ha respekt för andra. Man kan inte tycka att vissa människor ska ha lägenheter och andra inte. Det du tycker vid köksbordet, det tycker du annars också.

Läs också "Våga ställa frågor" Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.