Annons

Bulvankontrakt i hyresnämnden – hyresvärden förnekar upplägget

Malmö Ett upplägg med bulvankontrakt har gett dubbla hyrorna för hyresgäster i ett hus i centrala Malmö. Hyresgästföreningen kräver skadestånd på 125 000 kronor men ord stod mot ord när Hyresgästföreningen och hyresvärden möttes i hyresnämnden under måndagen.
Foto: Anders Paulsson
Här på Davidshallsgatan vill Lars Idoff bygga lägenheter åt FN.

Hem & Hyra har i ett flertal artiklar berättat om hur hyrorna skenat i en hyresfastighet på Davidhallsgatan i centrala Malmö. Genom bulvankontrakt och tilläggsavtal har värden kunnat kringgå förhandlingssystemet och systematiskt kunnat höja hyrorna under ett antal år. I praktiken har det inneburit marknadshyror för hyresgästerna som berättat att de på grund av svårigheterna att hitta en bostad är i händerna på hyresvärden.

Men fastighetsägaren, Lars Idoff, menar att beskrivningen inte stämmer. Hyresnämnden fick lägga en timme på att reda ut vilka kontraktsförhållande som råder i lägenhet för lägenhet när förhandlingarna inleddes i nämnden, men hyresvärden menade att han kunde visa att det fanns legitima förstahandskontrakt i alla lägenheter utom ett fåtal som numera står tomma. Att hyresgästerna sedan hyr ut i andra hand är inget som värden lägger sig i och vilka hyror de i så fall tar ut kan inte fastighetsägaren kontrollera.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har identifierat en handfull personer som fungerar som mellanhänder, eller bulvaner, på adressen. De är kopplade till Idoff, står på en lång rad hyreskontrakt men bor inte själva i huset. En affärskollega till Idoff berättar för tidningen att han har tre förstahandskontrakt men säger sig inte känna till att det bor hyresgäster lägenheterna, detta trots att hans namnunderskrift finns på andrahandskontrakt. Bulvankontrakten är inte olagliga i sig men de höjda hyrorna kan vara avtalsbrott och det är därför som Hyresgästföreningen kräver skadestånd på 125 000 kronor. Hem & Hyra har talat med en utflyttad hyresgäst som inte haft något hyresavtal med fastighetsägaren men som betalat in hyran direkt på hans konto. Hyresvärden har tidigare bemött det med att det handlar om ett så kallat klientkonto där andrahandsuthyraren får in sina hyror. Hyresvärdens ombud sa dock i hyresnämnden att hyresvärden inte har något att göra med andrahandshyresgästerna.

– Hyresvärden administrerar inga hyror för andrahandshyresgäster, nämnde ombudet under förhandlingen i nämnden.

Annons

Minst åtta kontrakt står på två personer som driver företag specialiserade på att hyra ut möblerade hyresrätter i andra hand. Kvinnan bakom företaget menar att det enbart handlar om företagskunder på Davidshallsgatan 24 för deras del. Och fastighetsägarens ombud konstaterade i nämnden att det står företaget fritt att sätta hyran själv för sina lägenheter.

Läs ocksåUpplägg med bulvankontrakt har undgått Hyresgästföreningen

– Om Hyresgästföreningen har synpunkter de hyrorna kan de ta det med det företaget. Vi bestrider att det finns några bulvanförhållanden. Det är en extremt långtgående politisk tolkning, sade hyresvärdens ombud under förhandlingen i hyresnämnden.

Relationen mellan Idoff och Hyresgästföreningen har varit frostig under lång tid. Redan för nio år sedan medgav företrädare för fastighetsägaren inför nämnden att hyresgäster bodde i andra hand i deras hus och att värden stod på förstahandskontrakten. Hyrorna hade höjts utan kontroll och värden lovade att lägga ner metoden, att skriva riktiga kontrakt och betala ersättning till de boende. Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen, lyfte även det idag.

Annons

– Vi är tillbaka på samma rutan som den gången fast den här gången är det värre eftersom det är utstuderat. Det här handlar om hyreskontrakt med bulvanförhållande och alla handlingar som nu har lämnats in andas efterhandskonstruktioner, sade Lovisa Prodeinus, i nämnden.

Läs ocksåHyresgästföreningen frias från förtal

Men trots att Hyresgästföreningen menar att de är säkra på sin sak kunde de inte lägga fram något konkret stöd för att bevisa sin sak, det vill säga att andrahandshyresgäster borde betraktas som förstahandshyresgäster och därmed betala en förhandlad hyra. Däremot berättade Hyresgästföreningen om flera hyresgäster som vittnat om situationen i huset men som inte vill träda fram i nämnden. Hyresgästföreningen fick därför ytterligare några veckor på sig att komma in med mer bevisning.

Läs också Bulvankontrakt bakom lägenheter – dubbla hyror för hyresgäster Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Alida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.