Annons

”Bygg 4 000 nya studentbostäder”

Nyheter Bristen på studentbostäder är enorm, samtidigt byggs bara ett hundratal nya per år. Regeringen har anlitat en konsult som nu föreslår åtgärder.

 

För att få snurr på byggandet av studentbostäder har bostadsminister Stefan Attefall (KD) anlitat sin partikamrat Lennart Sjögren, som tidigare bland annat varit partisekreterare för att analysera varför byggandet är så lågt när behovet är så stort. På ett seminarium anordnat av regeringen berättade han om sina slutsatser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bristen är allra mest akut i Stockholm, följt av Göteborg, Lund och Uppsala. Lennart Sjögren föreslår att mellan 2013 och 2015 ska man ge Akademiska hus, som äger universitets- och högskolefastigheter, i uppdrag att upplåta mark och upprätta campusplaner för att det sammanlagt ska byggas 4 000 nya studentbostäder.   
Lennart Sjögren vill också permanenta lärosätenas möjlighet att själva bygga och förvalta studentbostäder. Han vill även ta bort fastighetsavgiften för studentrum som slår hårt mot de små rummen som räknas som en lägenhet. Byggreglerna ska förenklas och parkeringsnormen för bilar ska sänkas samtidigt som det införs en cykelparkeringsnorm.

Annons

Regeringens käpphäst om att underlätta andrahandsuthyrning, så att fler ska lockas att hyra ut gillestugan eller övervåningen på en för stor villa, har Lennart Sjögren också hoppat på. Däremot tror han inte att på att bygga fler korridorsrum eftersom de flesta studenter hellre vi ha ett boende med eget kök och söker sig ifrån korridorerna.

– Under mina resor i landet kan jag konstatera att det inte råder någon brist på varken vilja eller idéer, säger Lennart Sjögren.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Något som exemplifierades med AF bostäder i Lund som nyligen invigde ett unikt kompisboende där två studenter delar badrum och kök med har varsitt sovrum. På så vis kan hyran hållas nere. Vd:n Rolf Persson berättade också om bolagets experimentprojekt med små men yteffektiva lägenheter. Nyligen invigdes Sveriges minsta studentbostad som är 8,8 kvadratmeter stor (se bilden ovan). Femton studenter tävlor om att få nycklarna till det lilla huset.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.