Annons

Byggkostnader ökar på grund av högkonjunkturen

Nyheter Det blir allt dyrare att bygga flerbostadshus. Under det senaste året har den totala kostnaden ökat med knappt 3 procent och allra mest har materialkostnaden ökat, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Kostnader som i slutänden påverkar hyresnivån i nyproducerade lägenheter.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.

Allra mest ökade kostnaden för armeringsstål som i januari var 14 procent dyrare än ett år tidigare – och 37 procent dyrare än vid årsskiftet 2016/17. Kostnaden för andra byggmaterial har också ökat, liksom kostnader för maskiner och transporter. Minst ökade lönekostnaden, knappt 2 procent.

Ökningen beror till stora delar på större efterfrågan både i Sverige och omvärlden, säger Johan Deremar, nationalekonom och analytiker vid Sveriges Byggindustrier.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Material har under lång tid varit kostnadsdrivande, vilket bland annat beror på att det byggs för fullt i Kina och att byggbranschen börjar växla upp i Europa.

Annons

Det är inte helt lätt att räkna ut hur mycket hyrorna i nyproduktion ökar till följd av högre byggkostnader, men kostnadsökningen kan också få positiva effekter för nyproduktionen av hyresrätter, säger Deremar.

Sveriges Byggindustrier förutspår en nedgång i bostadsbyggandet, framför allt nyproduktionen av bostadsrätter som har blivit mindre attraktivt till följd av amorteringskrav och sjunkande bostadsrättspriser. Detta innebär i sin tur att det blir lättare att hitta företag som vill bygga hyresrätter, säger Deremar.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.
Fakta: Stål har ökat mest
2017-2018 2016-2017
Armeringsstål 13,9 20
Järn och stål 7,9 10,6
VVS-material 4,5 2,2
Betongvaror 4,3 3,5
Trävaror 3,7 3,1
Övrigt byggmaterial 2,9 3
Material för målning 2 0,2
Elmateriel 1,8 1,6
Vitvaror 1,3 0,8
Golvmaterial 1,1 1,1
Snickerier 0,9 3,9
Totalt 3,6 3,6
KÄLLA: SCB
Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.