HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggkostnader ökar på grund av högkonjunkturen

Nyheter Det blir allt dyrare att bygga flerbostadshus. Under det senaste året har den totala kostnaden ökat med knappt 3 procent och allra mest har materialkostnaden ökat, visar färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. Kostnader som i slutänden påverkar hyresnivån i nyproducerade lägenheter.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.

Allra mest ökade kostnaden för armeringsstål som i januari var 14 procent dyrare än ett år tidigare – och 37 procent dyrare än vid årsskiftet 2016/17. Kostnaden för andra byggmaterial har också ökat, liksom kostnader för maskiner och transporter. Minst ökade lönekostnaden, knappt 2 procent.

Ökningen beror till stora delar på större efterfrågan både i Sverige och omvärlden, säger Johan Deremar, nationalekonom och analytiker vid Sveriges Byggindustrier.

Läs ocksåSKL: 160 000 bostäder kan byggas enligt existerande planer

– Material har under lång tid varit kostnadsdrivande, vilket bland annat beror på att det byggs för fullt i Kina och att byggbranschen börjar växla upp i Europa.

Det är inte helt lätt att räkna ut hur mycket hyrorna i nyproduktion ökar till följd av högre byggkostnader, men kostnadsökningen kan också få positiva effekter för nyproduktionen av hyresrätter, säger Deremar.

Sveriges Byggindustrier förutspår en nedgång i bostadsbyggandet, framför allt nyproduktionen av bostadsrätter som har blivit mindre attraktivt till följd av amorteringskrav och sjunkande bostadsrättspriser. Detta innebär i sin tur att det blir lättare att hitta företag som vill bygga hyresrätter, säger Deremar.

Läs ocksåByggkostnaderna rusar – Sabo ser lösningen i bilindustrin
Fakta: Stål har ökat mest
2017-2018 2016-2017
Armeringsstål 13,9 20
Järn och stål 7,9 10,6
VVS-material 4,5 2,2
Betongvaror 4,3 3,5
Trävaror 3,7 3,1
Övrigt byggmaterial 2,9 3
Material för målning 2 0,2
Elmateriel 1,8 1,6
Vitvaror 1,3 0,8
Golvmaterial 1,1 1,1
Snickerier 0,9 3,9
Totalt 3,6 3,6
KÄLLA: SCB
Läs också Nyfikna invånare fick tjuvtitta Växtvärk i Stenungsund Hyresregleringarna hindrar stadsutvecklingen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.