Annons

Byggstart för miljömärkta lägenheter i Kungälv

Kungälv Nästa år får Kungälv sina första Svanenmärkta hyreshus. Nu startar bygget av de 28 lägenheterna i Ytterby, som väntas vara redo för inflyttning i februari.

Tidigare tronade Folkets hus på den aktuella tomten i Ytterby, ett stenkast från järnvägsspåren. Men snart ska två flerbostadshus i fyra våningar ta form här – de första i Kungälvs kommun som bär miljömärkningen Svanen.

Stiftelsen Kungälvsbostäder står bakom bygget, som beräknas kosta 44 miljoner kronor i år och nästa år. Totalt 28 hyreslägenheter blir det, från ettor på 40 kvadratmeter till fyra rum och kök på 95 kvadratmeter. Fjärde våningen är indragen, vilket skapar plats för terasser runt huset. Gemensam tvättstuga, förråd och miljörum placeras i en separat byggnad intill.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Eftersom bolaget valt färdiga koncepthus har processen gått snabbt, vilket vd Bo Genvad är nöjd med.

– Vi kommer att gå från idé till inflyttning på kortare tid än två år. Det är vi inte vana vid, det brukar ta 6–7 år, säger han.

Annons

Att köpa hus ur katalog sänker också byggkostnaden, menar han.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

– Det innebär i sin tur att vi tror på en rimlig hyresnivå. Nybyggnation är aldrig billigt. Vi kommer att ligga runt 1 450 kronor per kvadratmeter. Det känns hyfsat.

Miljömärkningen märks bland annat i valet av byggmaterial, som ska ha lång livslängd. Vitvarorna har högsta energiklass, toaletter och kranar är snålspolande och husens betongstomme främjar inomhusklimat och jämn temperatur. Förbrukning av el och varmvatten samt rumstemperatur kommer att mätas individuellt.

Annons

Efter sommaren ska Kungälvsbostäder börja samla in intresseanmälningar från potentiella hyresgäster. Samtidigt reses stommarna till de nya husen. Lägenheterna väntas stå klara för inflyttning i slutet av februari nästa år.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.
Fakta: Svanen

Svanen är Nordens officiella miljömärkning.

Kraven på flerbostadshus gäller byggprocess, material och energibehov, från råvaror till färdig byggnad. Förutom låg påverkan på miljö och klimat ska byggnaden även ge en god inomhusmiljö. Huset ska kunna drivas med en låg energianvändning, och byggavfall ska tas omhand på ett miljövänligt sätt.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.