Annons

Camilla vägrade betala för fettfläck

Österåker Camilla Axö ville byta till mindre inom det kommunala bostadsbolaget Armada. I stället ströks hon ur den interna kön när hon vägrade betala för skador, som hon menade fanns redan när hon flyttade in.

​Det är prickigt på tapeten bakom dörren i sovrummet. Under köksbordet finns det fettfläckar. De blir större, men Camilla Axö har ingen aning om hur de har kommit dit.

– Jag tror fläckarna kryper fram underifrån. Tapeterna är så tunna att de lika gärna kunde använt tidningspapper, säger Camilla.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När hon flyttade in i lägenheten för fyra år sedan var det panik. Hon behövde snabbt en lägenhet efter en separation och tackade ja till fyran på Norrgårdsvägen i Åkersberga trots att den var allt annat än fräsch.

– Lägenheten var helt bombad, men jag hade inget val, säger Camilla.

Besiktningen som gjordes innan Camilla flyttade in innehöll inte mindre än 24 anmärkningar på skador som måste åtgärdas, antingen på hyresgästens eller på hyresvärdens bekostnad.

Annons
Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Besiktningen som sedan gjordes när Camilla ville byta lägenhet resulterade också i flera anmärkningar. Bostadsbolaget krävde henne på 4 000 kronor för fettfläckarna.

Camilla vägrade betala för något hon inte ansåg sig skyldig till, men behövde samtidigt en mindre lägenhet. Hon stod överst i bostadsbolagets kö, men ströks när hon sa nej till att betala.
Till slut tvingades hon ändå gå med på att betala för nya tapeter mot att hon fick en lägenhet via kön.

Hyresgästföreningen har sedan i efterhand hjälpt henne att förhandla ned kraven något.

Läs ocksåSvartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenhetenTvå bilder där den ena är på en trasig, sönderklippt, vit skjorta. Den andra är ett fotografi på ett sönderslaget glasskåp med skärvor på golvet.

För att få en lägenhet genom bostadsbolaget Armadas interna kö ska man ha varit hyresgäst mer än ett år och ha ett eget kontrakt.

Lise-Lotte Billborn, förvaltare på Armada, vill inte uttala sig om enskilda fall men bekräftar att man inte får en ny lägenhet om man har en skuld.

Annons

– Vi gör alltid en besiktning och vill man inte betala överslitage kan man inte tänka sig att få något nytt, säger hon och fortsätter:

– Vi försöker hjälpa till för att hitta lösningar, till exempel att göra upp avbetalningsplaner så att man inte behöver betala allt på en gång.

Tidigare besiktningsanmärkningar tar man hänsyn till. Allt kanske inte hyresgästen vill ha åtgärdat på en gång men då har man det innestående.

Fakta: Flytta utan anmärkning


Besiktningsprotokollet visar vad som behöver åtgärdas, på hyresgästens eller hyresvärdens bekostnad.
Lägenheten bör vara besiktigad redan när du flyttar in.
Se till att anmärkningarna blir åtgärdade och skriv upp andra skador, fotografera och anmäl dem till hyresvärden.
Anmäl alltid skador så fort de händer.
Innan du flyttar ut kan du själv reparera skavanker och på så sätt undvika att bli betalningsskyldig.

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad" Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.