Annons

Centern vill bygga på höjden i centrala Högsäter

Färgelanda Fyra våningar kanske inte tycks så högt, men om Centerpartiets planer blir verklighet kommer skylinen i den lilla orten Högsäter att ändras radikalt. Partiet föreslår ett punkthus mitt i centrum. "Vi behöver lite känsla av Manhattan", säger en Högsätersbo.

Det har inte byggts hyreshus i Högsäter, i Färgelanda kommun i Dalsland, på åtskilliga årtionden. Det vill Centerpartiet ändra på. I en motion till Färgelanda kommunfullmäktige skriver partiet att man vill att detaljplanen ska ses över och på en tomt strax norr om Högsäters torg, mitt i centrum, skulle kunna vara lämplig för ett högre hus. Man föreslår ett punkthus på fyra våningar. I dag tillåts ett hus på två våningar på tomten.

– Vi menar att fyra våningar skulle göra det mer byggnadseffektivt och dessutom skulle det sticka ut i Högsäter och bli något nytt, säger Tobias Bernhardsson, C.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Högsäters tätort har idag cirka 700 invånare. Ett hus med fyra våningar och butikslokaler i bottenvåningen skulle ge orten ett uppsving, menar motionärerna.

– Det skulle ge tillfälle för äldre som vill bo kvar, men sälja sitt hus. Och även för yngre som vill bo kvar på orten, men starta ett eget boende, säger Tobias Bernhardsson.

Placeringen vid torget skulle ge närhet till service och kommunikationer.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Ett hus där skulle ge ett lyft för hela Högsäter, menar Tobis Bernhardsson.

Han säger att det krävs en satsning på hyresrätter i småorterna i Färgelanda kommun och att det då handlar både om det kommunala bolaget Valbohem, men även för andra aktörer.

– Vi ser ett behov av hyreslägenheter och det vore väldigt intressant om fler kunde visa intresse för att bygga.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.

Han tror att om detaljplanen tillåter mer än två våningar kan intresset öka för andra att vilja bygga även i småsamhällen.

Annons

Och Högsätersborna verkar tycka att det är ett bra förslag. En man som Hem & Hyra träffar på torget säger att det låter som ett mycket bra förslag. Han tycker att man kan riva kiosken, se till att bygga minst fyra våningar, gärna fler, och ha butiker i bottenvåningen.

– Vi behöver lite känsla av Manhattan här i Högsäter. Bygg gärna åtta, tio våningar. Det skulle vara snyggt och praktiskt, säger mannen innan han kliver på bussen.

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.