HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Centerns löfte – var inget vallöfte

Örebro ​Centern var det enda parti som tidigt inför valet 2010 gav ett tydligt vallöfte att säja fler Öbo-lägenheter. Men nu backar partiet.

Cirka 27 400 väljare i valkretsen Örebro nordöstra ska åter gå till valurnorna när omvalet hålls i mitten av maj.

Väljarna får delvis andra vallöften att ta ställning till än vad som gavs i höstens ordinarie val.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

Eller får dem det? Minnet kring vilka vallöften som egentligen gavs verkar ha bleknat.

Alliansen och (MP) meddelade för några veckor sedan att de inte vill att fler Öbo-lägenheter ska säljas. Anledningen är att det behöver byggas mer i Örebro.

I somras lät det annorlunda:

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

– 2010 kommer vi att gå till val på att sälja mer fastigheter, fler lägenheter inom Öbo. Vi tror nämligen fortfarande på konkurrens, sa Rasmus Persson (C) från talarstolen i kommunfullmäktige i juni förra året.

Men när Hem & Hyra sänder ut en enkät till samtliga politiska partier i kommunfullmäktige inför omvalet 15 maj, svarar samma Rasmus Persson att de inte har ändrat sin ståndpunkt och inte ger några nya löften.

– Det är inte realistiskt att sälja nu, vi behöver bygga.

Läs ocksåKommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas"

Men har förhållandena ändrats så mycket sedan i somras?

– Ja. Eller vi har inte ändrat åsikten som sådan.

Då sa ni ju att ni ”gick till val på att sälja mer”?

– I så fall har vi ändrat oss, men jag tycker inte att det var ett löfte. Vi har en pragmatisk syn på det här, det är inte en fråga om ideologi. Det är den praktiska politiken som är det viktiga. Just nu vill vi inte sälja.

Hur mycket har ni påverkats av det kraftiga motstånd som försäljningen mötte?

– Det är klart att det har påverkat oss vad människor tycker och tänker. Det vore galet att inte lyssna på människors åsikter.

Att ni ändrar ert vallöfte: beror det mest på att opinionen är emot en försäljning eller på att det behöver byggas?

– Jag tycker inte att vi ändrat något vallöfte. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sa och jag antar att meningen du syftar på är utbruten ur ett längre resonemang. För vi ger inga nya vallöften inför omvalet, vi kompletterar gamla.

– Vår ståndpunkt är att det inte ska säljas några lägenheter den kommande mandatperioden och det är en blandning mellan att det behövs byggas mer i Örebro och att det var en kontroversiell försäljning. De som fick sina lägenheter sålda inte ville att de skulle säljas – eller i varje fall var det de som var mest högljudda.

Är det ett vallöfte?

– Ja, vi är överens om att inte sälja mer. I framtiden kan det bli aktuellt, men inte under den här mandatperioden, säger Rasmus Persson.

Läs också Över 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda Bevakningskameror: Hem & Hyras reporter jagar bilden på sig själv – lagen är snårig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.