Annons

Centerns löfte – var inget vallöfte

Örebro ​Centern var det enda parti som tidigt inför valet 2010 gav ett tydligt vallöfte att säja fler Öbo-lägenheter. Men nu backar partiet.

Cirka 27 400 väljare i valkretsen Örebro nordöstra ska åter gå till valurnorna när omvalet hålls i mitten av maj.

Väljarna får delvis andra vallöften att ta ställning till än vad som gavs i höstens ordinarie val.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Eller får dem det? Minnet kring vilka vallöften som egentligen gavs verkar ha bleknat.

Alliansen och (MP) meddelade för några veckor sedan att de inte vill att fler Öbo-lägenheter ska säljas. Anledningen är att det behöver byggas mer i Örebro.

I somras lät det annorlunda:

Läs ocksåDe bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"En man som visar en fågelholk för en kvinna.

– 2010 kommer vi att gå till val på att sälja mer fastigheter, fler lägenheter inom Öbo. Vi tror nämligen fortfarande på konkurrens, sa Rasmus Persson (C) från talarstolen i kommunfullmäktige i juni förra året.

Men när Hem & Hyra sänder ut en enkät till samtliga politiska partier i kommunfullmäktige inför omvalet 15 maj, svarar samma Rasmus Persson att de inte har ändrat sin ståndpunkt och inte ger några nya löften.

Annons

– Det är inte realistiskt att sälja nu, vi behöver bygga.

Läs ocksåÖrebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.

Men har förhållandena ändrats så mycket sedan i somras?

– Ja. Eller vi har inte ändrat åsikten som sådan.

Då sa ni ju att ni ”gick till val på att sälja mer”?

– I så fall har vi ändrat oss, men jag tycker inte att det var ett löfte. Vi har en pragmatisk syn på det här, det är inte en fråga om ideologi. Det är den praktiska politiken som är det viktiga. Just nu vill vi inte sälja.

Hur mycket har ni påverkats av det kraftiga motstånd som försäljningen mötte?

– Det är klart att det har påverkat oss vad människor tycker och tänker. Det vore galet att inte lyssna på människors åsikter.

Annons

Att ni ändrar ert vallöfte: beror det mest på att opinionen är emot en försäljning eller på att det behöver byggas?

– Jag tycker inte att vi ändrat något vallöfte. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag sa och jag antar att meningen du syftar på är utbruten ur ett längre resonemang. För vi ger inga nya vallöften inför omvalet, vi kompletterar gamla.

– Vår ståndpunkt är att det inte ska säljas några lägenheter den kommande mandatperioden och det är en blandning mellan att det behövs byggas mer i Örebro och att det var en kontroversiell försäljning. De som fick sina lägenheter sålda inte ville att de skulle säljas – eller i varje fall var det de som var mest högljudda.

Är det ett vallöfte?

– Ja, vi är överens om att inte sälja mer. I framtiden kan det bli aktuellt, men inte under den här mandatperioden, säger Rasmus Persson.

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.