Annons

Centerplan måste åtgärda brister i Bergsjön

Göteborg Centerplan Bergsjön KB måste senast i slutet av september åtgärda brister i en lägenhet på Atmosfärgatan i Göteborg. Det har hyresnämnden bestämt.

Barnfamiljen har bott i lägenheten i Bergsjön i drygt fem år. Men bostaden är sliten, och familjen har försökt få hyresvärden, Centerplan Bergsjön, att göra något åt saken. Fastighetsägaren menar dock att bristerna inte har uppkommit genom normalt slitage, och att man därmed inte är skyldig att agera.

Hyresgästerna har nu, med Hyresgästföreningens hjälp, vänt sig till hyresnämnden med krav på åtgärder. Och de har delvis fått rätt, sedan nämnden genom ett så kallat åtgärdsföreläggande krävt att Centerplan rättar till en del av bristerna senast i slutet av september.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter ett besök i lägenheten instämmer hyresnämnden i att lägenheten är sliten. Dock saknas en del av skadorna i det besiktningsprotokoll som upprättades då de förra hyresgästerna flyttade ut. Nämnden räknar därför med att skadorna sannolikt har uppkommit sedan de nuvarande hyresgästerna flyttade in.

Bland annat bedömer man att plastgolvet i hallen utsatts för slitage utöver det vanliga, och att man därför inte kan kräva av fastighetsägaren att den sju år gamla mattan ska bytas ut redan.

Köket fick ny takfärg och nya tapeter för tolv år sedan. Familjen har önskat att det arbetet nu görs om eftersom man bland annat har fuktfläckar i taket.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Men att de själva har försökt fräscha upp tapeterna med vit färg har snarast försämrat skicket, menar nämnden, som också tycker att tolv år inte är tillräckligt för att hävda att det periodiska underhållet är eftersatt.

Nämnden konstaterar också att kökluckor och -lådor är slitna och har målats och lagats genom åren, men att de ändå är fullt funktionsdugliga och inte måste bytas ut än.

Däremot har familjen rätt att få nya ugnsplåtar, eftersom de gamla var så rostiga att de inte gick att använda. Vardagsrummets parkettgolv har också tillräckligt många år på nacken för att slipas om, bedömer hyresnämnden.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Och eftersom de flesta innerdörrar är original sedan huset byggdes på 1960-talet ska de bytas eller fräschas upp. Detta måste hyresvärden alltså åtgärda de närmaste två månaderna, enligt hyresnämndens beslut.

Annons

Centerplan har även tidigare fått kritik för sitt sätt att förvalta sina fastigheter i Göteborg. För tre år sedan avslöjade Göteborgs-Posten gravt eftersatt underhåll, som bland annat innebar att hyresgäster i Bergsjön tvingades bo i mögelskadade lägenheter. Även miljönämnden reagerade på förfallet, som bland annat berörde just Atmosfärgatan, och Centerplans vd lovade bättring.

Eftersom Centerplan nu har fällts i hyresnämnden hamnar bolaget tills vidare på Hem & Hyras svarta lista över hyresvärdar som inte sköter sina åtaganden.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Fakta: Åtgärds-föreläggande

Åtgärdsföreläggande innebär att hyresvärden måste åtgärda vissa brister i huset inom en viss tid. Ibland kan det kopplas till böter, vite, om felen inte blir åtgärdade.

Läs också Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.