Annons

Chatarina har alltid reslust

Finspång Finspång verkar vara för litet för hyresgästen Chatarina Danwall. Den 76-åriga globetrottern har alltid en ny resa på gång.
Foto: Matilda Ahl
Resminne. Chatarina visar sin pipapadda som hon köpte på ön Dominika i Västindien.

Det är inte så att hon inte trivs hemma i tvåan på Bruksgatan 11. Huset är från 1700-talet och hon känner sig verkligen priviligerad att bo i ett så gammalt och genuint hus. Från fönstret ser hon över till slottet. Men mest är hemmet en plattform för att drömma om och planera för nya resor.

Viljan att resa är nämligen konstant och det har alltid varit så. Den första gick till Paris. Hon var femton år och såg till att de killar som hon visste hade bil följde med. Det blev ett äventyr som sedan bara har fortsatt på olika platser i världen: Libanon, Kina, Japan, Indien. Ja, listan kan göras lång.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag har nog varit i alla länder tror jag, utom i USA. Det får bli nästa resa, New York och Metropolitan!

Signifikant för Chatarinas resor är att hon bokar ett flyg, tar med sig sin ryggsäck och sedan får resten lösa sig på plats.

– Jag reser aldrig med mer än sju kilos packning. Om jag behöver något så köper jag det. När jag fyllde 70 år var jag med min dotter i Peru för att vandra på Inkaleden. Där var det så kallt att jag fick införskaffa varma kläder.

Annons
Läs ocksåNystartat fik samlar grannarna

När de inte längre behövdes så skänkte hon dem till behövande på plats. Då besökte hon också bergsstaden Machu Picchu, flög över Atacamaöknen och fick se de mångtusenåriga Nascalinjerna, testade svetthydda i Amazonas och for sedan vidare till Galapagos för att bland annat se jättesköldpaddor.

Att äta som lokalbefolkningen och klä sig ungefär likadant brukar vara något som uppskattas. Det gör att hon skiljer sig från andra resande.

– När jag var i Indien och lodade runt så sa de till mig att: ”Du är ingen turist, du är en traveller.”

Läs ocksåHyresbrister ska avslöjas i Finspång

Det tycker hon är ett gott betyg. Chatarina har lätt för att ta kontakt och har gjort sig många vänner.

Annons

– Jag kan prata flera språk, engelska, tyska, franska och spanska. Och lite från andra udda språk. Jag brukar lära mig några fraser väldigt snabbt så att jag kan hälsa och tacka.

Av alla möten med olika kulturer – kan hon dra någon slutsats?

– Att vi människor är ganska lika och har samma drömmar.

Fakta: Chatarina Danwall

Ålder: 76 år.Bor: 2:a i Finspång. Gör: Pensionär, tidigare kontorist.Familj: Dotter och son.Övrigt: Globetrotter som tränar på gym flera gånger i veckan. Gillar opera och älskar att fika på flygplatser.

Läs också Finspång kan få 200 lägenheter Vd-villa byggs om till hyreshus Dunderbacken kan få nya ägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.