Annons

Vd-villa byggs om till hyreshus

Finspång Villa Kullen var bostad åt några av höjdarna i svensk industri. Nu byggs direktörsvillan i Finspång om till hyreslägenheter och i sommar ska huset stå klart för inflyttning.
Foto: Jenny Knutsson
Direktörsvillan i Finspång byggs om till fem hyreslägenheter.

Den 800 kvadratmeter stora villan ligger på en kulle mitt inne i Finspång. Huset har i nästan hundra år fungerat som tjänstebostad åt de verkställande direktörerna på turbinfabriken, bland annat åt industrimän som Birger Ljungström och Curt Nicolin. Sista vd:n flyttade ut 2003 och sedan dess har huset stått tomt fram till förra året, då Tommy Andersson tog över fastigheten.

– Det var i utmärkt skick och har hållits efter under hela tiden utifall bolagets vd velat ha det som bostad. Men tänk dig själv att flytta in i ett hus på 800 kvadratmeter och möblera det, det passar nog ingen modern vd i dag, säger Tommy Andersson. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Byggnaden byggs nu om till fem hyreslägenheter, en tvåa på 54 kvadrat, en trea på 87 kvadrat och tre fyror på cirka 100 kvadrat. Bostäderna får balkonger och inglasade uterum och tillgång till en gemensam festlokal och övernattningslägenhet på 70 kvadrat. Huset uppfördes 1914 och byggdes om kraftigt på 1940-talet. Enligt Andersson försöker man gå varsamt fram med ombyggnationen och behålla husets karaktär i klassisk stil.

Annons

– Jag blev kär i huset direkt. Det är en sån harmoni, allt känns genomtänkt i hur det är byggt. Men eftersom det blir en helt ny planlösning har vi inte kunnat spara allting, men vi försöker göra så liten åverkan som möjligt, säger han.

Enligt Andersson kommer hyrorna ligga i nivå med andra nybyggda lägenheter. För närvarande pågår arbetet med att få bostäderna klara till 1 juli, då inflyttningen är planerad. Att få lägenheterna uthyrda har inte varit något bekymmer.

Läs ocksåNystartat fik samlar grannarna

– Alla är tingade sedan länge, ett tag fick jag två mejl per dag med förfrågningar, förklarar Tommy Andersson.

Annons
Läs också Hyresbrister ska avslöjas i Finspång Finspång kan få 200 lägenheter Chatarina har alltid reslust Dunderbacken kan få nya ägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.