Annons

Energitjuvarna i hyresrätten – så enkelt kan du spara el

Nyheter Golvvärmen i badrummet är på av slentrian. Torktumlare i lägenheten som får snurra för att barnens matchställ legat längst ner i tvättkorgen sen förra helgen. Det finns energitjuvar i hyresrätten som alla bör se upp med. Även den som har värme och varmvatten inkluderad i hyran.
Koll på kronorna och kilowatten. Patrik Dokken, energi- och klimatrådgivare, tipsar om hur du kan sänka dina elkostnader

För de hyresgäster som har kallhyra och direktverkande el som uppvärmning kommer det skenande elpriset som en kalldusch när elräkningen dimper ner.
Men de alla flesta hyresgäster har värmen och varmvattnet inkluderad i hyran. Det som tillkommer är hushållsel. För två år sedan var det en utgift som inte stuckit ut i högen av räkningar som ska betalas varje månad.

Men de stigande elpriserna påverkar såklart även hushålls-elen. Här finns hundralappar i månaden att spara in för den som tänker sig för och ändrar sina vanor en smula.
Patrik Dokken är energi- och klimatrådgivare på Trollhättan och Vänersborgs kommun. Han ger här sina tips till den hyresgäst som vill spara hushålls-el.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Undvik använda torktumlaren

För varje år sedan 2000-talets början har det gemensamma tvättandet gradvis minskat, till förmån för maskiner i den egna lägenheten. Enligt en Skop-undersökning som Hem & Hyra gjorde för två år sedan hade nästan hälften – 47 procent av hyresgästerna – en egen tvättmaskin hemma. Torktumlare eller torkskåp fanns i 22 procent av lägenheterna.
Vid nyproduktion får den gemensamma tvättstugan ofta stryka på foten. Att bygga nytt är dyrt, ju mer av ytan som kan användas till bostäder, desto billigare blir projektet. Även vid så kallade styckvisa renoveringar, det vill säga att värden totalrenoverar en lägenhet i taget, så installeras ofta tvättpelare i lägenheterna.

Snabbt men dyrt. Torktumlaren är en energitjuv.

Bekvämt såklart, men inte minst torktumlaren är en riktig energitjuv. En tumling tar mellan två och åtta kilowattimmar. Om torktumlaren förbrukar fem kilowattimmar och priset per kilowattimme är fem kronor kostar det alltså 25 kronor att få tvätten torr. Det finns med andra ord pengar att spara på att hänga tvätten.

– Måste du använda torktumlaren, se till att göra rent filtret, annars går maskinen tungt och drar mer el. Det finns även ullbollar man kan lägga in som drar åt sig fukten från kläderna och så behöver den inte gå lika länge, säger Patrik Dokken.
Kör tvättmaskinen fulladdad

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Tvättmaskinen drar mindre el än torktumlaren och tvätta måste man göra. Somliga råder till att tvätta i lägre temperatur men tvätten ska ju bli ren. Enklast och mest rationellt är att alltid köra maskinen fulladdad, menar Patrik Dokken.

Golvvärmen en riktig energibov

Vid badrumsrenovering passar många värdar på att installera elektrisk golvvärme. Det må vara skönt och ger en lyxig känsla. Men det är en lyx som kostar.

– Lägg in en matta i stället. Eller ställ in timern så att den bara går på morgnar och kvällar. Blir det kallt i badrummet om du stänger av golvvärmen helt kan du nöja dig med att sänka temperaturen.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Stäng av handdukstorken

Om du har en ny eldriven handdukstork finns el att spara på att justera ner effekten. Alternativt bara stänga av när den inte används.

Badkar
Bättre att duscha. En dusch är betydligt billigare än att tappa upp ett badkar med varmt vatten.

– Ha bara torken på när den behövs för att torka handdukar.

Annons

Dyrt att bada badkar – snabb dusch billigast

För de flesta som bor i hyresrätt ingår varmvattnet i hyran. Men individuell mätning av varmvattnet blir vanligare. Kortare duschar kan spara en slant, speciellt i stora familjer, men ändå dyrare blir det att bada badkar.

– Om du har ett badkar på 200 liter och jämför med en dusch på fem min så använder du 45 liter. Det är alltså mer än fyra gånger dyrare att bada, plus att man ofta tar en dusch efteråt. Det man kan tänka på när det är kallt och man har badat är att inte släppa ut det vattnet innan det har kallnat. Då har du gratisvärme under tiden, säger Patrik Dokken.

diska, handdisk
Använd diskmaskinen. Om du har en diskmaskin använd den. Att diska förhand kräver både mer vatten och el.

Diskmaskinen mer ekonomisk än handdisk

Tvärtemot i många andra sammanhang så är det bekvämaste sättet att få disken ren också det mest ekonomiska. Förutsatt att du inte försköljer tallrikarna går ut ungefär en fjärdedels energi att köra en diskmaskin jämfört med att gneta med diskborsten. Så har du en diskmaskin i lägenheten – använd den.

Dyrare värma vatten på spisen

Vattenkokare värmer vattnet snabbare och energisnålare än en kastrull på spisen. Dessutom går det åt väldigt lite vatten.

– För några år sedan gjorde en Energimyndigheten en utredning som konstaterade att en äggälskande person tjänade en slant på att köpa en äggkokare jämfört med att koka i en kastrull på en vanlig spis, säger Patrik Dokken.

Koka vatten
Köp en vattenkokare. Den förbrukar mindre el än att värma vatten på spisen.

Ta hand om kyl och frys

Kylen och frysen står på för jämnan. Att se till att de båda är väl avfrostade håller energiförbrukningen nere.

– Om du kan, dra fram kyl och dammsug bakom någon gång per år, säger Patrik Dokken.

Laga mer mat på en och samma gång

Det blir alltid billigare att laga mat hemma jämfört med att gå ut och äta. Än mer ekonomiskt blir det att laga stora portioner på en och samma gång. Då sparar du tillfällen då ugn och spis används. Värm upp maten i mikron.

– När du är klar med ugnen, öppna luckan och ta vara på överskottsvärmen.

Annons
elavtal
Se över elavtalet.

Se över elabonnemanget

Vem som har hand om elnätet kan du inte påverka, men el-leverantör kan de flesta hyresgäster välja själva.

– Rörligt elpris är ett medelpris över månaden och det är det vanligaste. Det många elbolag har börjat satsa på är att de har en portföljförvaltare som följer marknaden och då har man en blandning av fast och rörligt elpris. Den rörliga respektive fasta delen kan komma att ändras månadsvis och det har visat sig vara billigare än det traditionella rörliga elpriset, säger Patrik Dokken.

Spara el så blir elen billigare

Värmen ingår i hyran för de flesta hyresgäster, men om vi alla ser över vår energiförbrukning så sjunker elpriset. En färsk studie från Energiforsk visar att om EU når sitt mål att sänka elförbrukningen med 10 procent skulle elpriset i södra Sverige halveras. Undvik till exempel att ställa soffan och annat som hindrar värmen att spridas framför radiatorn.

Unna dig det här!

Förra vintern diskuterades det om att undvika dammsugning för att den drar mycket el. Enligt EU får en dammsugare numera ha en maxeffekt på 1600 watt. Det innebär att dammsuger du i en timme på maxeffekt så förbrukar 1,6 kilowattimmar. Men de allra flesta städar inte en lägenhet så länge.

Tv är också ett förhållandevis billigt nöje. Elbolaget Eon har räknat ut att för att förbruka en kilowattimme krävs det att du tittar på en modern tv i 14 timmar. Kaffepriset må ha stigit men du kan fortfarande brygga 86 koppar kaffe innan du förbrukat en kilowatt. Eller rosta 80 skivor bröd. En led-lampa som drar 4 watt kan användas i 250 timmar innan en kilowattimme har förbrukats.

Patrik Dokken får många samtal från oroliga kommuninvånare. Ibland får han ge lugnande råd.

– Häromdagen fick jag ett samtal från en äldre dam. Hon var orolig för att använda spisen för att det skulle bli för dyrt. Äta hemma är ju alltid billigare än att äta ute, kolla på tv är billigare än bio, och så vidare. Det blir ju inte heller bra om man inte törs använda någon utrustning i lägenheten. Se bara till att tänka till på de värsta energitjuvarna.

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.