Annons

Claus får ha både hyresrätt och fritidshus

Stockholm ​Claus Aichberger bor fortfarande kvar på Sågverksgatan i Enskede, trots att han har ett välrustat fritidshus och aldrig använder tvättstugan. Hyresnämnden ansåg att Claus har behov av sin bostad.

​Claus har bott i sin etta sedan 1994. Under alla år har Claus betalat hyran, men hyreskontraktet har dock hela tiden haft den formella bristen att hyresvärdens namnteckning har saknats.

Annons
 
När den privata ägaren sålde till den bostadsrättsförening som hyresgästerna hade bildat hävdade föreningen inför hyresnämnden att Aichberger inte behövde lägenheten eftersom han äger ett fritidshus. Dessutom använder han aldrig tvättstugan på Sågverksgatan.
 
–Jag bor i min etta, jag är skriven där och jag tvättar på jobbet där tvättmaskinen är mycket bättre, säger Claus.
 
Hyresnämnden konstaterade att hyresvärden inte kunde bevisa att Claus bor på annat håll. Det blev ingen vräkning.
 
Bakom bostadsrättsföreningens ovilja att erkänna Claus som hyresgäst låg kanske också ekonomiska överväganden. En lägenhet utan hyresgäst är mer värd än en bebodd bostad.
 
–Värden lovade bostadsrättsföreningen att det fanns åtta tomma lägenheter i fastigheten, säger Claus. Bland annat min.
 
Nu har bostadsrättsföreningen ändrat sig. Claus får köpa bostaden till samma pris som övriga före detta hyresgäster.
 
–Jag har lärt mig en läxa. Som hyresgäst är det viktigt att veta vad som gäller. Det är bra att ha kontrakt, och att våga ifrågasätta auktoriteter.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus Rätt förberedd – när krisen kommer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.