HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Coronakrisen: Flera skånska hyresvärdar stoppar uppsägningar

Skåne Inga hyressänkningar med anledning av Coronakrisen. Däremot stoppar flera skånska hyresvärdar tillfälligt Coronarelaterade uppsägningar under pandemin. Men de flesta tillämpar enbart generösare regler.
Foto: Gry Ellebjerg
Hembla säger upp 99 hyresgäster efter misstänkt folkbokföringsfusk.

De ekonomiska konsekvenserna av Coronakrisen riskerar att drabba landets hyresgäster. Hyresgästföreningen har varnat för att virusets framfart i värsta fall kan leda till uppsägningar på grund av ökad arbetslöshet. I ett öppet brev har föreningen vädjat till hyresvärdarna om förståelse. ”Säg inte upp dina hyresgäster, sätt inte människor på gatan”, skriver Hyresgästföreningen bland annat.

Än så länge har inga kommunala bostadsbolag i Skåne märkt av att hyresgästerna skulle ha några större problem att betala hyran. Men bolagen är beredda på att det kan ändras. Flera av Hem & Hyra tillfrågade bostadsbolag stoppar uppsägningar under pågående pandemi. Eslövsbostäder kommer inte att säga upp skötsamma hyresgäster som hamnar i ekonomiska svårigheter på grund av Coronakrisen. Fler resonerar likadant:

Läs ocksåHyresgästföreningen vädjar till värdar om hyror: "Ha förståelse"

– Vår inställning är att ingen hyresgäst ska behöva ställas på gatan med anledning av Coronapandemin, säger Therese Håkansson, marknads- och kommunikationschef på Bromöllabolagen.

– Ja, vi säger inte upp några hyresgäster med anledning av rådande omständigheter, säger Eva Hellman Persson, vd på Hörbybostäder.

Eva Hellman Persson, vd för Hörbybostäder.

De allra flesta kommunala bostadsbolag i Skåne uppger dock att man inte sätter stopp för uppsägningar, men att man däremot ska ha ett större tålamod, försöka hitta individuella lösningar, ge uppskov med hyran och lägga upp betalningsplaner. Så resonerar bland annat Trelleborgshem, Kvidingebyggen, LKF i Lund och MKB i Malmö.

– Vi planerar inte att stoppa uppsägningar men kommer att ha längre tålamod för de som har problem att betala sin hyra i tid, säger Pehr Carlberg, vd på Ystadbostäder

– För bostadshyresgäster som hamnat i ekonomiska problem till följd av den pågående krisen gäller allmänt större flexibilitet och lyhördhet utifrån hyresgästens individuella situation. Det är kommunens ansvar att enskilda får det ekonomiska stöd de behöver, exempelvis försörjningsstöd, men om stödet dröjer är vi i större utsträckning öppna för exempelvis uppskov, delbetalningar och individuella betalningsplaner, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, kommunikationsstrateg på Helsingborghem.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.

Det finns exempel på hyresvärdar i andra delar av landet som tillfälligt sänker hyran för att underlätta för hyresgästerna. Ingen av de tillfrågade skånska hyresvärdarna har några sådana planer:

– En generell hyressänkning skulle bli mycket kostsam och göra det svårare att hitta lösningar för de kunder som verkligen behöver det på grund av coronakrisen, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB i Malmö.

Corona i Hyressverige
Läs också Bullriga renoveringar plåga för isolerade hyresgäster Digitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Kritiker: Covidstödet borde förlängas - inte tas bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.