HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Coronakrisen: Hyrestvister kan läggas på hög

Skåne Nu börjar Hyresnämnden i Malmö att ställa in förhandlingar och besiktningar på grund av corona. Det är ingen kris än men i höst kan hyrestvisterna ligga på hög.
Foto: Petra Martinsson/Anders Paulsson
Susanne Björkman Ragnarsson, chef över Hyresnämnden i Malmö.

När sociala kontakter ska minimeras och personer med symptom ska hålla sig hemma drabbar det också Hyresnämnden i Malmö. Här avgörs hyrestvister i Skåne och Blekinge och i genomsnitt hålls 15-20 förhandlingar i veckan.

I dagsläget ställer nämnden in alla besiktningar som innebär hembesök, och inte är absolut nödvändiga. Ett par planerade besiktningar i april kommer att skjutas upp till senare tidpunkt, oklart när.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Hittills har ungefär 5-6 stycken kallade sammanträden ställts in.
– Det har varit när parter eller ombud har känt av symptom och inte kunnat medverka. I några fall där personer har varit oroliga för att bli smittade har vi erbjudit att genomföra sammanträdet per telefon, säger Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef för Hyresnämnden i Malmö.

Hon tror att det blir fler inställda förhandlingar framöver.
– Det är stor risk att det blir så. Det kommer att innebära att tvisterna läggs på hög och väntetiderna blir längre i höst.

Enligt Susanne Björkman Ragnarsson är de anställda på nämnden idag normal styrka. Till nämndes 140 ledamöter har det gått ut information om de ska meddela om de inte kan eller vill tjänstgöra.
– Vår ståndpunkt är att man själv får avgöra om inte kan tjänstgöra, då kallas man inte.

Läs ocksåSnart knackar HGF:s värvare dörr som vanligt: "Känns bra, vi har saknat medlemmarna"Anders Sjöberg, värvare på Hyresgästföreningen. Medlemsrekryterare utanför dörr.

Vid förhandlingar deltar och beslutar två intresseledamöter tillsammans med ett hyresråd. Ledamöterna tillsätts av intresseorganisationer som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Framöver ska förhandlingar med förtur försöka genomföras, det vill säga hyrestvister som rör tillstånd till andrahandsuthyrning, störningar samt uppsägningar på grund av uteblivna eller kraftigt försenade hyresinbetalningar.

I andra hand kommer nu förhandlingar som handlar om att sätta hyror, otillåten andrahandsuthyrning och åtgärdsförelägganden som inte är akuta.

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.
Corona i Hyressverige
Läs också Bodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten Mer än var tionde har problem att betala hyran: "Inte hållbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.