Annons

Coronakrisen: Hyrestvister kan läggas på hög

Skåne Nu börjar Hyresnämnden i Malmö att ställa in förhandlingar och besiktningar på grund av corona. Det är ingen kris än men i höst kan hyrestvisterna ligga på hög.
Foto: Petra Martinsson/Anders Paulsson
Susanne Björkman Ragnarsson, chef över Hyresnämnden i Malmö.

När sociala kontakter ska minimeras och personer med symptom ska hålla sig hemma drabbar det också Hyresnämnden i Malmö. Här avgörs hyrestvister i Skåne och Blekinge och i genomsnitt hålls 15-20 förhandlingar i veckan.

I dagsläget ställer nämnden in alla besiktningar som innebär hembesök, och inte är absolut nödvändiga. Ett par planerade besiktningar i april kommer att skjutas upp till senare tidpunkt, oklart när.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hittills har ungefär 5-6 stycken kallade sammanträden ställts in.
– Det har varit när parter eller ombud har känt av symptom och inte kunnat medverka. I några fall där personer har varit oroliga för att bli smittade har vi erbjudit att genomföra sammanträdet per telefon, säger Susanne Björkman Ragnarsson, hyresråd och chef för Hyresnämnden i Malmö.

Hon tror att det blir fler inställda förhandlingar framöver.
– Det är stor risk att det blir så. Det kommer att innebära att tvisterna läggs på hög och väntetiderna blir längre i höst.

Annons

Enligt Susanne Björkman Ragnarsson är de anställda på nämnden idag normal styrka. Till nämndes 140 ledamöter har det gått ut information om de ska meddela om de inte kan eller vill tjänstgöra.
– Vår ståndpunkt är att man själv får avgöra om inte kan tjänstgöra, då kallas man inte.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Vid förhandlingar deltar och beslutar två intresseledamöter tillsammans med ett hyresråd. Ledamöterna tillsätts av intresseorganisationer som Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Framöver ska förhandlingar med förtur försöka genomföras, det vill säga hyrestvister som rör tillstånd till andrahandsuthyrning, störningar samt uppsägningar på grund av uteblivna eller kraftigt försenade hyresinbetalningar.

Annons

I andra hand kommer nu förhandlingar som handlar om att sätta hyror, otillåten andrahandsuthyrning och åtgärdsförelägganden som inte är akuta.

Läs ocksåSena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet
Corona i Hyressverige
Läs också Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman Värden anklagade Adam för att ha frisörsalong i källaren – men rätten låter honom bo kvar Oväntad vändning - bilder på vanvårdad bostad fick ny förklaring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.