Annons

Brister i inomhusmiljön hos D. Carnegie och Willhem

Stockholm Två av Sveriges största fastighetsägare som har stora bestånd av hyresrätter i Stockholm har fått flera anmärkningar vid miljöförvaltningens kontroller under förra året.

Miljöförvaltningen har besökt lägenheter i Husby och Hässelby för att kartlägga dålig inomhusmiljö.

Stickprov har gjorts i två av D. Carnegies fastigheter i Husby och två av bostadsbolaget Willhems fastigheter i Hässelby.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inspektörerna har mätt luftflöden i ventilationen, undersökt fukt, mätt temperaturen och förhört sig om hur fastighetsägarna sköter felanmälningar. På samtliga områden fick fastighetsägaren D. Carnegie anmärkningar medan Willhem fått anmärkningar på ventilationen. Bland annat har uteluftsventiler varit felmonterade.

Besöken gjordes för att nå ut till invånare som normalt sett inte hör av sig till förvaltningen.

‒Vår strategi med tillsynen är att vi ska prioritera socioekonomiskt svaga områden där vi inte har lika många klagomål. I innerstan är människor i högre grad medvetna om att man kan kontakta miljöförvaltningen, men vi når inte ut på samma sätt till ytterförorter, säger Anna Lönn, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Annons
Läs ocksåHyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Bostadsbolaget D. Carnegie måste nu utreda ventilation, fukt och temperatur och redovisa åtgärder.

‒När vi gjorde inspektionen i december var det för kallt i vissa lägenheter. Fastighetsägaren behöver titta på sitt värmesystem så att innetemperaturen hålls, säger Anna Lönn.

I Husby var det en majoritet som miljöförvaltningen talade med som uppgav att det dröjer lång tid innan man åtgärdar vid en felanmälan.

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

‒Det är slitna hus och detta måste åtgärdas. Tidigare fastighetsägare har inte gjort så mycket. Ny ventilation installeras redan nu på flera adresser. Det ska ske stora förbättringar i hela Järva där vi har bestånd. Under de kommande tio åren ska vi totalupprusta våra hus, säger Björn Sundberg, kommunikationschef vid D. Carnegie, vars fastigheter i Husby fått anmärkningar.

Annons

‒Har vi noterat en brist kommer vi att följa upp det. Det ska ligga i fastighetsägares intresse att åtgärda skador, säger Anna Lönn.

Under året inspekteras även fastigheter med hyreslägenheter i Skärholmen, Vårberg, Bredäng och Sätra. Kontrollerna påbörjades i februari och hittills har det gjorts stickprov bland lägenheter hos M2 Gruppen, Elsa 509 kommanditbolag och Akelius. Planen är att miljöförvaltningen ska granska 20-25 fastighetsägare i området.

Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.