HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brister i inomhusmiljön hos D. Carnegie och Willhem

Stockholm Två av Sveriges största fastighetsägare som har stora bestånd av hyresrätter i Stockholm har fått flera anmärkningar vid miljöförvaltningens kontroller under förra året.

Miljöförvaltningen har besökt lägenheter i Husby och Hässelby för att kartlägga dålig inomhusmiljö.

Stickprov har gjorts i två av D. Carnegies fastigheter i Husby och två av bostadsbolaget Willhems fastigheter i Hässelby.

Läs ocksåFackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronorKungsholmsgatan

Inspektörerna har mätt luftflöden i ventilationen, undersökt fukt, mätt temperaturen och förhört sig om hur fastighetsägarna sköter felanmälningar. På samtliga områden fick fastighetsägaren D. Carnegie anmärkningar medan Willhem fått anmärkningar på ventilationen. Bland annat har uteluftsventiler varit felmonterade.

Besöken gjordes för att nå ut till invånare som normalt sett inte hör av sig till förvaltningen.

‒Vår strategi med tillsynen är att vi ska prioritera socioekonomiskt svaga områden där vi inte har lika många klagomål. I innerstan är människor i högre grad medvetna om att man kan kontakta miljöförvaltningen, men vi når inte ut på samma sätt till ytterförorter, säger Anna Lönn, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Annons
Läs ocksåInspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"Anna Toftedal, enhetschef, och Åsa Lindblad, miljöinspektör, på Miljösamverkan i Östra Skaraborg.

Bostadsbolaget D. Carnegie måste nu utreda ventilation, fukt och temperatur och redovisa åtgärder.

‒När vi gjorde inspektionen i december var det för kallt i vissa lägenheter. Fastighetsägaren behöver titta på sitt värmesystem så att innetemperaturen hålls, säger Anna Lönn.

I Husby var det en majoritet som miljöförvaltningen talade med som uppgav att det dröjer lång tid innan man åtgärdar vid en felanmälan.

Läs ocksåKommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"Till vänster en bild på utsidan av ett hus och till höger en klisterfälla fullt med kackerlackor.

‒Det är slitna hus och detta måste åtgärdas. Tidigare fastighetsägare har inte gjort så mycket. Ny ventilation installeras redan nu på flera adresser. Det ska ske stora förbättringar i hela Järva där vi har bestånd. Under de kommande tio åren ska vi totalupprusta våra hus, säger Björn Sundberg, kommunikationschef vid D. Carnegie, vars fastigheter i Husby fått anmärkningar.

Annons

‒Har vi noterat en brist kommer vi att följa upp det. Det ska ligga i fastighetsägares intresse att åtgärda skador, säger Anna Lönn.

Under året inspekteras även fastigheter med hyreslägenheter i Skärholmen, Vårberg, Bredäng och Sätra. Kontrollerna påbörjades i februari och hittills har det gjorts stickprov bland lägenheter hos M2 Gruppen, Elsa 509 kommanditbolag och Akelius. Planen är att miljöförvaltningen ska granska 20-25 fastighetsägare i området.

Läs också Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan - "Skönt att de tar sitt förnuft till fånga" Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.