Annons

Därför lämnar folk Hyresgästföreningen – och därför går de med

Skåne Ångrar sig, har inte råd eller har bytt boendeform. Det är några anledningar till att skåningar förra året lämnade Hyresgästföreningen.
Foto: Gry Ellebjerg/Petra Martinsson
Bytt boende är den vanligaste förklaringar från medlemmar som går ur föreningen, enligt enhetschef Johan Perup. Ökad trygghet är en faktor som gör att man vill gå med.

Förra året lämnade cirka 13 000 medlemmar Hyresgästföreningen i regionerna norra och södra Skåne. Men samtidigt tillkom ungefär lika många.
Anledningarna till att lämna är flera. Varje medlem som går ur tillfrågas om orsaken, vanligtvis per telefon.
Oftast uppger folk att de har bytt boendeform. Andra att de ”ser ingen nytta”, att de tidigt efter att de gått med ångrar sig eller så anges kostnadsskäl.
– De tycker att det är för dyrt helt enkelt, många lever på marginalen i dag, säger enhetschef Johan Perup på Hyresgästföreningen.
Ganska många, cirka tvåhundra i månaden, utesluts i Skåne automatisk för att medlemsavgiften inte kommer in. Cirka hundra avlider. Några få lämnar för att de är missnöjda.

Enligt Johan Perup är den främsta motiveringen till att gå med i föreningen trygghet.
– Många ser oss som en trygghet, att om det händer någonting med ens boende har de en stark förening som stöttar. Andra är också intresserade av det egna boendet och att kunna göra någonting åt det, som lekplatser eller belysning. Också här handlar det ofta om trygghet i sin boendemiljö, säger Johan Perup.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I slutet av 2017 hade region norra Skåne 43 973 medlemmar och södra Skåne 41 091. Södra Skåne slog rekord medan norra Skåne backade med några hundra. Förklaringen till det tros ligga i omständigheter i värvarorganisationen.

Totalt i landet är Hyresgästföreningen starkast i storstäderna. En förklaring till det tros städernas bostadsbrist vara.

Annons
Fakta: Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är uppdelad i nio regioner och jobbar framför allt inom fyra områden:
Hyresförhandling
Juridisk rådgivning och ombud i juridiska tvister
Bättre boende
Opinionsskapande
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Rekordmånga lokala hyresgästföreningar läggs ner Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.