Annons

De är Tynnereds nya miljöjägare

Göteborg Hyresgästerna på Briljant- och Smaragdgatan i Tynnered tröttnade på nedskräpningen. Nu har de bildat Miljöjägarna för att gemensamt få ett finare bostadsområde.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Miljöjägarna Semira Kourkis, Azize Can, Mikael Cindric, Sukran Sarkli, Hanan Can, Ewa Andréasson och Mounira Josef knackar dörr hos sina grannar för att förbättra sophanteringen i sitt bostadsområde.

Det har länge varit skräpigt runt miljöstationerna och sopbehållarna i det stora bostadsområdet runt Briljant- och Smaragdgatan, ett stenkast från Frölunda torg.

Det har i sin tur tvingat hyresvärden Stena Fastigheter att lägga ungefär 150 000 kronor extra per år enbart på städinsatser.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men hyresgästerna har tröttnat. I en enkät från förra sommaren klagade de på nedskräpningen och efterlyste åtgärder. Det blev starten på projektet ”Vackra Briljant och Smaragd”, ett samarbete mellan Stena och Hyresgästföreningen.

Miljöjägarna är en viktig beståndsdel. Under ett år ska en grupp hyresgäster berätta om sophantering och försöka förändra attityder bland sina grannar. Som tack erbjuder hyresvärden reducerad hyra med upp till ett par hundralappar per månad.

Annons

Gruppen behärskar tillsammans 15 språk och knackar nu på varenda dörr i kvarteren. Mikael Cindric är en av dem. Han har bott här i två omgångar, nu senast sedan 17 år tillbaka. Familjen trivs gott och ser sin framtid här. Därför kändes det självklart att engagera sig.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Jag är med för att folk ska få upp ögonen för nedskräpningen här, och för att kunna uppmärksamma folk på vad man kan göra själv, säger han.

Små saker gör stor skillnad. Blöta potatisskal som av välvilja slängs i en plastpåse i stället för i den bruna papperspåsen kan riskera hela behållaren för matavfall, berättar gänget när Hem & Hyra är på besök.

Annons

Försedda med kompostbehållare, papperspåsar och bildspäckade informationspärmar ger de sig sedan av i sommarkvällen, med siktet inställt på nya, ännu oknackade trapphus.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.
Fakta: Framgångsrik metod

Konceptet kring Miljöjägarna har tidigare visat sig framgångsrikt. Ett liknande projekt pågår exempelvis sedan ett drygt år på två av Bostadsbolagets gårdar vid Dim- och Godvädersgatan på Hisingen. Här kallar sig hyresgästerna Skräpjägarna, och deras dörrknackning har gett påtagligt goda resultat.

Därför har satsningen nu utökats till Bostadsbolagets samtliga åtta gårdar i området.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Fiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.